FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjednici opsjedaju dansko veleposlanstvo u Teheranu

TEHERAN, 6. veljače 2006. (Hina/Reuters/DPA) - Skupina od oko 400nasilnika pokušala je u ponedjeljak prodrijeti u dansko veleposlanstvou Teheranu u znak prosvjeda protiv objavljivanja karikatura prorokaMuhameda, a iz mnoštva su na veleposlanstvo bacani i molotovljevikokteli.
TEHERAN, 6. veljače 2006. (Hina/Reuters/DPA) - Skupina od oko 400 nasilnika pokušala je u ponedjeljak prodrijeti u dansko veleposlanstvo u Teheranu u znak prosvjeda protiv objavljivanja karikatura proroka Muhameda, a iz mnoštva su na veleposlanstvo bacani i molotovljevi kokteli.

Dopisnik Reutersa s lica mjesta javio je da je oko 20 zapaljivih bombi bačeno na veleposlanstvo. Jedna od njih prebačena je preko visokog zida iza kojeg se nalazi veleposlanstvo što su prosvjednici pozdravili skandiranjem "Smrt Danskoj". Sama zgrada izgleda da nije pretrpjela oštećenja.

Uz povike "Bog je najveći" i "Smrt Americi" gomila je pokušala probiti metalna vrata na ulazu u veleposlanstvo koje se nalazi u rezidencijalnoj četvrti Teherana, rekao je izvjestitelj Reutersa.

Jake policijske snage nastojale su spriječiti prosvjednike da prodru u prostor veleposlanstva. Policija je ispalila suzavac u pokušaju da rastjera gomilu no najmanje su se tri prosvjednika uspjela popeti preko visokog zida s bodljikavom žicom i ući u prostor veleposlanstva.

Veleposlanstvo je evakuirano prije najavljenog prosvjeda koji je organizirao Basidž, dragovoljačka vjerska milicija povezana s iranskom tvrdolinijaškom Revolucionarnom gardom.

Ranije u ponedjeljak je oko 200 prosvjednika u Teheranu bacalo zapaljive bombe i kamenje na veleposlanstvo Austrije, predsjedateljice Europske unije, i razbilo nekoliko prozora, ali bez većih šteta na zgradi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙