FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Pukovnik Maksić svjedoči protiv Martića

DEN HAAG/ZAGREB, 6. veljače 2006. (Hina) - Na suđenju bivšem čelnikupobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću pred Haškim sudom (ICTY),optužba je u ponedjeljak izvela novog svjedoka Radoslava Maksića, kojije u rujnu 1991. kao pukovnik JNA upućen iz Beograda u Knin daorganizira Teritorijalnu obranu.
DEN HAAG/ZAGREB, 6. veljače 2006. (Hina) - Na suđenju bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću pred Haškim sudom (ICTY), optužba je u ponedjeljak izvela novog svjedoka Radoslava Maksića, koji je u rujnu 1991. kao pukovnik JNA upućen iz Beograda u Knin da organizira Teritorijalnu obranu.

Odlukom saveznog ministarstva obrane (SSNO) SFRJ od 20. rujna 1991., zajedno s pukovnikom Milošem Pupavcem i potpukovnikom Aleksandrom Vujasićem, upućen je iz Beograda u Knin kako bi organizirao zapovjedništvo i jedinice Teritorijalne obrane (TO), rekao je svjedok.

Maksić je kazao kako ga je tadašnji predsjednik skupštine tzv. SAO Krajine Milan Babić prethodno zamolio da dođe u Knin i organizira TO što je on prihvatio jer je, kako je kazao "TO bila razbijena a većina vojno sposobnih mobilizirana u MUP i JNA".

Maksić, rođen u Kragujevcu 1939., u glavnom je stožeru TO bio zadužen za obuku dok je za glavnog zapovjednika imenovan umirovljeni general Ilija Đujić, rodom iz Knina, objasnio je.

"Glavna namjena formiranja stožera TO bio je prihvat jedinica 9. Korpusa JNA kada se on povuče iz Hrvatske, a druga namjena je bila što je Babić htio parirati Martiću, koji je imao miliciju, i zaprijetiti mu da će i on imati nekakvu vojsku", kazao je svjedok.

Maksić je ustvrdio kako je sve do 27. prosinca 1991., kada je vraćen u Beograd "stožer TO postojao samo na papiru, jer nije na raspolaganju imao nikave jedinice".

"Bilo smo samo nas dvojica, trojica i na stožer TO se gledalo s omalovažavanjem", rekao je Maksić navodeći za primjer kako su oni svake večeri Martićevu MUP-u slali izvješća, dok MUP s njima ni jednom nije podijelio informacije.

Maksić je kazao kako je stožer TO u Kninu bio povezan s ministarstvom obrane Srbije, kojem je slao zahtjeve za "materijalnu popunu, sredstva veze, opremu, naoružanje".

Kontakti Knin-Beograd, po njegovim su se riječima, odvijali isključivo preko koordinatora - generala Kuzmanovića i kasnije generala Đorđevića, a od traženih sredstava do 27. prosinca u Knin je stiglo samo "nekoliko neupotrebljivih poljskih telefona", ustvrdio je.

O odnosu podčinjenosti TO prema 9. Korpusu JNA u Kninu, kojim je zapovijedao Ratko Mladić, svjedok je rekao da ne zna.

Bez odgovora su ostala i pitanja o odnosu TO prema čelnicima Službe državne sigurnosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koji su prema optužnici protiv Martića, kao i svojoj haškoj optužnici, bili glavni operativci Miloševićeva režima zaduženi za organizaciju i provedbu srpske pobune u Hrvatskoj.

Svjedok optužbe Radoslav Maksić iskaz nastavlja u utorak.

Martić (60), koji je 1991-95. bio ministar unutarnjih poslova i obrane a naposljetku i predsjednik srpske paradržave u Kninu, optužen je u 19 točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja zbog progona, istrebljenja, ubojstava, zatvaranja, deportacija, razaranja i pljačke počinjenih protiv hrvatskih civila na okupiranim teritorijima, za ratne zločine u BiH 1994. i za raketiranje Zagreba u svibnju 1995.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙