FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Đakula prvi svjedok optužbe protiv Mile Martića

DEN HAAG, 16. siječnja 2006. (Hina) - Svjedočenjem Veljka Džakule,bivšeg predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) u zapadnojSlavoniji, u ponedjeljak je pred Haškim sudom (ICTY) počeo dokaznipostupak optužbe na suđenju Milanu Martiću, čelniku pobunjenih Srba uHrvatskoj u prvoj polovici 90-ih godina.
DEN HAAG, 16. siječnja 2006. (Hina) - Svjedočenjem Veljka Džakule, bivšeg predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) u zapadnoj Slavoniji, u ponedjeljak je pred Haškim sudom (ICTY) počeo dokazni postupak optužbe na suđenju Milanu Martiću, čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj u prvoj polovici 90-ih godina.

Džakula (50) je u uvodu svog svjedočenja opisao političke prilike na širem području Pakraca godine 1990., održavanje prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj, probleme s kojima su se suočavali Srbi te njihovo političko organiziranje, osnivanje SDS-a i raslojavanje unutar njega, i kasnije osnivanje Srpskog demokratskog foruma (SDF) .

Kazao je kako su hrvatski Srbi na prvim izborima dali glasove stranci SKH-SDP koja ''kasnije nije pokazala sluha za njihove probleme'' pa su se sami politički organizirali.

Opisao je kako je sredinom 1990. postao članom SDS-a, a krajem te godine i predsjednik regionalnog odbora stranke za zapadnu Slavoniju, u općinama Pakrac, Daruvar, Grubišno Polje, Podravska Slatina, Orahovica i Okučani.

Na traženje tužitelja Alexa Whitinga kazao je kako je njegov politički stav bio da probleme treba rješavati dijalogom i da treba politički djelovati, zbog čega je došao u sukob s čelništvom SDS.a u Kninu, predvođenim Milanom Babićem i optuženim Martićem.

''Babić i drugi nisu htjeli pregovore sa Zagrebom, nego prekid svih odnosa'', rekao je svjedok. Opisao je raslojavanje između Srba iz Slavonije i ličko-dalmatinskih Srba 1990-91. navodeći kako su prvi skloniji političkom rješevanju hrvatsko-srpskih odnosa dok su drugi bili za ratnu opciju.

Osnivanje SDF-a u lipnju 1991., po njegovim je riječima, bio ''odraz htijenja da se izbjegne rat i traži mirno rješenje u Hrvatskoj''. U SDF, čiji je Džakula bio jedan od inicijatora, bili su uključeni srpski intelektualci u Hrvatskoj koji zagovarali demokratski dijalog kako bi se izbjegao rat, no naišli su na osudu vodstva SDS-a u Kninu koje je zabranilo osnivački skup na području tzv. SAO Krajine, kazao je svjedok.

''SDF poništava volju srpskog naroda da ne živi u NDH'', pročitao je Džakula iz pisma vodstva SDS-a o zabrani skupa.

Kazao je kako je u srpnju 1991. osobno primio prijetnju smrću od srpskog šefa policije u Pakracu Jove Vezmara, zbog ''pasiviziranja Srba u zapadnoj Slavoniji i zato što još nije došlo do rata'', nakon koje se na dva tjedna sklonio u Beograd.

Kazao je kako su predstavnici SDF-a odlazili na pregovore u Zagreb ali i u Beograd, ali kako ih ''ni jedna ni druga strana nije podržala'' već su ih stavile pod medijsku blokadu.

Džakula je 2002. bio i svjedok optužbe protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, u dijelu dokaznog postupka za ratne zločine u Hrvatskoj.

Martića (60) je po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti optužen u 19 točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja, zbog progona na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, istrebljenja, ubojstva, zatvaranja, mučenja i deportacija hrvatskih civila na okupiranim područjima RH 1991-95, za zločine protiv nesrba u BiH 1994. i za raketiranje Zagreba u svibnju 1995.

Kao osnivača i zapovjednika srpske policije u tzv. SAO Krajini, ministra unutarnjih poslova i obrane, te 1994-95. i predsjednika tzv. RSK tereti ga se kao jednog od ključnih sudionika ''udruženog zločinačkog pothvata'' srpskog vodstva u Beogradu s ciljem prisilnog uklanjanja hrvatskih civila i drugih nesrba s okupiranih područja Hrvatske, radi njegovog pripajanja jedinstvenoj srpskoj državi.

Tužitelj Whiting najavio je izvođenje 63 svjedoka, od čega tri svjedoka vještaka, te velikog broja dokumenata, audio i video zapisa i drugih dokaza.

Suđenje Martiću, koje se odvija pred vijećem kojim predsjedava sudac iz JAR Bakone Justice Moloto, počelo je 13. prosinca 2004. uvodnom riječi optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙