FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Vojni vještak Tužiteljstva svjedočio protiv Martića

DEN HAAG/ZAGREB, 26. siječnja 2006.(Hina) - Vojno-obavještajnianalitičar haškog Tužiteljstva, Belgijanac Reynaud Theunens, učetvrtak je u nastavku suđenja bivšem čelniku pobunjenih Srba uHrvatskoj Milanu Martiću svjedočio kako je zadaća JNA 1991. bila"zaštititi i osloboditi Srbe u Hrvatskoj".
DEN HAAG/ZAGREB, 26. siječnja 2006.(Hina) - Vojno-obavještajni analitičar haškog Tužiteljstva, Belgijanac Reynaud Theunens, u četvrtak je u nastavku suđenja bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću svjedočio kako je zadaća JNA 1991. bila "zaštititi i osloboditi Srbe u Hrvatskoj".

"JNA je u jesan 1991. imala zadaću osloboditi i zaštiti Srbe u Hrvatskoj, ukloniti hrvatske snage sa srpskih teritorija i izvući postrojbe JNA iz opkoljenih vojarani u hrvatskim gradovima", rekao je svjedok citirajući navode iz knjige o raspadu SFRJ tadašnjeg saveznog ministra obrane, generala Veljka Kadijevića.

"Srbima u Hrvatskoj prijeti opasnost od ponavljanja genocida iz Drugog svjetskog rata i neonacističkih snaga", citirao je svjedok riječi Kadijevića iz biltena ministarstva obrane u listopada 1991.

Uz iskaz vještaka Theunensa, optužba je kao dokaz uvela njegovo stručno izvješće o strukturi tzv. SAO Krajine, kasnije tzv. RSK, Teritorijalne obrane, kasnije Srpske vojske Krajine posebno u odnosu na optuženog Martića. Izviješće sadrži i analizu odnosa JNA, kasnije Vojske Jugoslavije, prema TO i SVK, te MUP-a Srbije prema srpskim paravojnim snagama i tzv. "Martićevoj miliciji".

U dokaze je uvršten veliki broj dokumenata, posebno pravnih i vojnih dokumenata tih struktura, te dokumenata UNPROFOR-a, za koje je Theunens naglasio kako je "većina dobijena od hrvatskih vlasti koje su ih zaplijenile u operacijama Bljesak i Oluja 1995."

Svjedok je kazao da je iz dokumenata među ostalim vidljiva povezanost paravojnih snaga kao što su 'Arkanovi tigrovi' i ostali s MUP-om Srbije. Za primjer je naveo "postojanje dokaza koji Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, povezuju s MUP-om Srbije i centrom za obuku specijalne policije u Golubiću".

Također je opširno analizirao stukturu rukovođenja i zapovijedanja srpskih snaga angažiranih u ratu u Hrvatskoj od "Vrhovne komande" u Beogradu do operativnih razina ne terenu, sustava subordinacije JNA nad TO, milicijom i paravojnim snagama, izdavanju i izvršavanju zapovjedi, izvještavanju nadređenih razina i drugo.

Posebno je objasnio ključnu ulogu optuženog Martića u vojnom segmentu vlasti u Kninu, navodeći kako je bio ministar unutarnjih poslova, od svibnja 1991. i ministar obrane, zatim od kolovoza 1991. i zamjenik zapovjednika TO, te da je izravno zapovijedao jedinicama specijalne policije. Theunens je svjedočio i o pokušajima političkog vođe pobunjenjih Srba Milana Babića da preuzme dio ovlasti koje je tada kumulirao Martić.

Svjedočenje Reynauda Theunensa nastavlja se u petak.

Martić (60) je optužen u 19 točaka za progon, istrebljenje, ubojstva i deportacije hrvatskih civila na okupiranim područjima 1991.-95., za ratne zločine u BiH 1994. te za raketiranje Zagreba u svibnju 1995.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙