FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Ruđer" i "Lipik Glas" dogovorili znanstvenu suradnju

ZAGREB, 6. veljače 2006. (Hina) - Institut "Ruđer Bošković" danas je shrvatskom tvrtkom za proizvodnju stakla "Lipik Glas" potpisao ugovor oznanstvenoj i stručnoj suradnji koji će biti temelj za višezajedničkih projekata, od kojih je prvi usavršavanje stakala zasolarne panele kao ekološki pogodne izvore energije.
ZAGREB, 6. veljače 2006. (Hina) - Institut "Ruđer Bošković" danas je s hrvatskom tvrtkom za proizvodnju stakla "Lipik Glas" potpisao ugovor o znanstvenoj i stručnoj suradnji koji će biti temelj za više zajedničkih projekata, od kojih je prvi usavršavanje stakala za solarne panele kao ekološki pogodne izvore energije.

Iz "Ruđera" su priopćili da će suradnja obuhvatiti široku lepezu aktivnosti - od ispitivanja optičkih karakteristika stakala i određivanja njihovog sastava i građe, preko uvođenja kompjuteriziranog praćenja i upravljanja postupcima proizvodnje, pa sve do razvoja novih proizvoda za posebne namjene, kao što su stakla presvučena tankim višefunkcionalnim filmovima.

Institut će tvrtki "Lipik Glas" pomoć u podizanju vlastitog istraživačko-razvojnog laboratorija, kroz potporu u izboru i nabavci opreme, te poslijediplomsko usavršavanje mladih stručnjaka-tehnologa.

Prvi zajednički projekt bit će usavršavanje stakala za solarne panele, a upravo na tom području "Ruđerovi" su kemičari i fizičari prikupili bogato iskustvo višegodišnjom suradnjom na znanstvenim i gospodarskim projektima s hrvatskim i europskim partnerima.

Od te suradnje velike koristi, kako se navodi, mogla bi imati i automobilska industrija, budući da "Lipik Glas", uz tehnološki vrlo zahtjevne proizvode poput neprobojnih stakala, proizvodi i vjetrobranska stakla za luksuzne automobile kao što su ferrari i bentley.

Direktor lipičke tvrtke Danijel Zadjelović kazao je da se gospodarski opstanak na zahtjevnom svjetskom tržištu može osigurati samo vrhunskim proizvodom te da će suradnja s "Ruđerom" pomoći u održavanju i unaprjeđivanju tvrtkine tržišne pozicije.

Ravnatelj Instituta Mladen Žinić naglasio je da "Ruđer" posjeduje bogato akademsko znanje i istraživačko iskustvo u brojnim znanstvenim i tehnološkim područjima te da upravo kroz takve suradnje to znanje želi staviti u službu hrvatskog gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙