FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štrajk u Coca-Coli: danas održano ročište na Županijskom sudu

ZAGREB, 6. veljače 2006. (Hina) - Na zagrebačkom Županijskom sudu danasje održano prvo ročište u vezi tužbe za utvrđivanje zakonitostištrajka koji je prošloga četvrtka započeo u tvrtki Coca-Cola BeveragesHrvatska, no Sud zasad nije donio konačnu odluku.
ZAGREB, 6. veljače 2006. (Hina) - Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je održano prvo ročište u vezi tužbe za utvrđivanje zakonitosti štrajka koji je prošloga četvrtka započeo u tvrtki Coca-Cola Beverages Hrvatska, no Sud zasad nije donio konačnu odluku.

Hoće li štrajk vozača kamiona Coca-Cole biti zabranjen ili ne vjerojatno će se znati u srijedu, za kada je zakazano drugo ročište.

Samostalni sindikat Coca-Cole započeo je štrajk tražeći povećanje plaća, ali glavni razlog je nezadovoljstvo otpremninama za 123 radnika, uglavnom iz odjela za distribuciju, koji su proglašeni viškom zaposlenih.

Uprava je višku radnika ponudila otpremnine od 6.400 kuna neto po godini radnog staža, dok sindikat traži ukupan neto iznos od oko 200.000 kuna.

Iako obje strane tvrde da su za kompromis, slučaj je završio na sudu, a sindikat se dopisom obratio i Upravi Coca-Cole u Ateni, koja je nadležna za Hrvatsku, tražeći da pomogne ponovnu uspostavu dijaloga s Upravom u Zagrebu.

Otkazi višku zaposlenih trebali su, po programu zbrinjavanja, stupiti na snagu danas, no kako se o tome još nije izjasnilo Radničko vijeće otkazni rok još uvijek nije počeo teći, rekao je Hini predsjednik sindikata Marijan Sokačić.

Štrajkaši su pet noći prespavali unutar tvornice u Zagrebu, a štrajka se i u punionici u Solinu i distributivnom centru u Požegi.

Sokačić je također pozvao građane na bojkot Coca-Colinih proizvoda dok se slučaj ne riješi jer ta multinacionalna kompanija pokazuje "socijalnu i ekološku neosjetljivost".

Po riječima Coca-Coline direktorice za odnose s javnošću Majde Tafre Vlahović trenutno štrajka oko 150 od ukupno 800 zaposlenih u tvrtki.

Ne štrajka nitko u administraciji i prodaji, već samo vozači i manji dio u proizvodnji - u Zagrebu, primjerice 21 od ukupno 110 radnika. Ostali bi radili, tvrdi Tafra Vlahović, ali im štrajkaši to onemogućuju.

Tafra Vlahović opovrgnula je tvrdnje sindikalaca o navodnim problemima tvrtke s opskrbom tržišta ustvrdivši da promet Coca-Colinim proizvodima unatoč štrajku nije pao.

Uprava je vozačima koji će izgubiti posao nudila da kao kompenzaciju jeftino dobiju dotrajale kamione tvrtke, te nastave poslovati s Coca-Colom kao privatnici, što je sindikat odbio ocjenjujući da se tvrtka želi riješiti starih kamiona.

No, Tafra Vlahović kaže da je svih 12 vozača u distributivnom centru u Rijeci prihvatilo ponudu, pa tamo nema štrajka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙