FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavlja se štrajk u Coca-Coli

ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Štrajk u tvrtki Coca-Cola BeveragesHrvatska nastavlja se i danas, a sindikat tvrdi da će se štrajkašima,koji su uglavnom iz distribucije i proizvodnje, od ponedjeljkapriključiti radnici iz odjela prodaje i skladišta, te možda iadministracije.
ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Štrajk u tvrtki Coca-Cola Beverages Hrvatska nastavlja se i danas, a sindikat tvrdi da će se štrajkašima, koji su uglavnom iz distribucije i proizvodnje, od ponedjeljka priključiti radnici iz odjela prodaje i skladišta, te možda i administracije.

Trenutno štrajka oko 250 radnika od ukupno 750 zaposlenih u punionicama u Zagrebu i Solinu, te distributivnom centru u Požegi.

Predsjednik Samostalnog sindikata Coca-Cole Marijan Sokačić izjavio je Hini da su radnici koji zasad ne štrajkaju ogorčeni što je Uprava angažirala dodatne zaštitare iz tvrtke Zagreb - Štit, što dnevno stoji između 200.000 i 300.000 kuna.

Sindikat je započeo štrajk u četvrtak tražeći povećanje plaća za 10 posto i veće otpremnine za 123 radnika s popisa za zbrinjavanje viška zaposlenih, od kojih su gotovo svi zaposleni u distribuciji.

Uprava je višku radnika ponudila otpremnine od 6.400 kuna neto po godini radnog staža, što je sindikat odbio zatraživši otpremnine kao u "boljim tvrtkama", poput TDR-a ili TH-T-a.

Sindikalci su u pregovorima tražili otpremnine od 450.000 kuna u bruto iznosu, što je Uprava odbila kao "potpuno nerealno i neosnovano".

Zbog štrajka ne rade punionice ni distribucija Coca-Colinih proizvoda u cijeloj Hrvatskoj, no Uprava tvrdi da na hrvatskom tržištu neće doći do nestašice.

Štrajkaši su u noći sa srijede na četvrtak zaustavili proizvodnju i blokirali ulaz u skladišta, prije nego što je sindikat uručio Upravi odluku o stupanju u štrajk, zbog čega Uprava smatra da je štrajk nezakonit.

Uprava je danas priopćila kako joj je žao što je došlo do štrajka te da želi nesporazum s radnicima riješiti na najbolji mogući način.

Pravni konzultanti tvrtke procijenili su da radnje koje je poduzeo sindikat Coca-Cole u vezi štrajka prelaze okvire Zakona o radu, kaže Uprava, pa će tvrtka u dogledno vrijeme poduzeti zakonske korake u tom smislu.

No, Sokačić tvrdi da je štrajk u potpunosti zakonit, što su potvrdili i pravnici sindikata, a do prosvjeda u noći sa srijede na četvrtak došlo je spontano, nakon što su "nepoznate osobe" odvezle kamione iz kruga tvornice.

Sindikat je spreman na kompromis, a do njega bi moglo doći ako bi Uprava pristala povećati otpremnine na oko 200.000 kuna u neto iznosu, kaže Sokačić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙