FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavlja se štrajk u Coca-Coli, potpora obitelji i prijatelja

ZAGREB, 5. veljače 2006. (Hina) - Radnicima Coca-Cole BeveragesHrvatska d.d., koji već četvrti dan štrajkaju, danas su potporu predupravnom zgradom u Zagrebu i pred distributivnim centrom u Požegi daličlanovi obitelji i prijetelji.
ZAGREB, 5. veljače 2006. (Hina) - Radnicima Coca-Cole Beverages Hrvatska d.d., koji već četvrti dan štrajkaju, danas su potporu pred upravnom zgradom u Zagrebu i pred distributivnim centrom u Požegi dali članovi obitelji i prijetelji.

Radnicima se pred upravnom zgradom u Sachsovoj ulici u Zagrebu pridružilo više od 300 članova obitelji i prijatelja, kao i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

"Trudimo se uspostaviti komunikaciju s Upravom i što prije otpočeti pregovore, ali na žalost bez rezultata. Ukoliko do sutra ne dođe do konkretnih pregovora s Upravom, Sindikat će se za pomoć obratiti Upravi u Ateni i zamoliti je da utječe na zagrebačku Upravu Coca-Cole Beverages", rekao je predsjednik Samostalnog sindikata Coca-Cole Marijan Sokačić Hini, napominjući kako štrajkaši ulaze u petu noć u kojoj radnici spavaju unutar tvornice.

Najavio je da će Sindikat pozvati građane da ne kupuju Coca-Colu i druga pića tog proizvođača dok se ne riješe problemi radnika.

Sindikat je započeo štrajk u četvrtak tražeći povećanje plaće za 10 posto i veće otpremnine za 123 radnika s popisa za zbrinjavanje viška zaposlenih, od kojih su gotovo svi zaposleni u distribuciji. Trenutno štrajka oko 250 radnika od ukupno 750 zaposlenih u punionicama u Zagrebu i Solinu, te distributivnom centru u Požegi.

Sever je novinarima izjavio da je štrajk isprovocirala Uprava jer je, kako je rekao, ishitrenom, ali vojnički isplaniranom akcijom u srijedu navečer, uoči postupka mirenja zakazanog za četvrtak, za 10-tak minuta izvukla sve kamione i to istovremeno u Zagrebu, Požegi i Solinu, što su radnici doživjeli kao neprijateljski potez.

U četvrtak ujutro počelo je mirenje koje je zbog takvog postupka Uprave propalo i započeo je štrajk, rekao je Sever.

Sokačić je rekao da je Sindikat saznao gdje je Uprava odvezla neke od 108 kamiona, ali još ne zna gdje je 60-tak kamiona iz Zagreba i gdje su kamioni odvezeni iz Solina. Neki su kamioni nađeni u Samoboru i u prevozničkoj tvrtki ATP u Požegi, rekao je Sokačić.

Uprava je višku radnika ponudila otpremnine od 6.400 kuna neto po godini radnog staža, što je sindikat odbio zatraživši otpremnine kao u "boljim tvrtkama", poput TDR-a ili TH-T-a. Sindikalci su u pregovorima tražili otpremnine od 450.000 kuna u bruto iznosu, što je Uprava odbila kao "potpuno nerealno i neosnovano".

Sindikat je odbio ponudu poslodavaca da radnici kao kompenzaciju uzmu dotrajale kamione tvrtke, uz obećanje da će nastaviti raditi s Coca-Colom kao privatnici.

Sindikat ističe da je spreman na kompromis, a do njega bi moglo doći ako bi Uprava pristala povećati otpremnine na oko 200.000 kuna u neto iznosu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙