FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo štrajk u Coca-Coli, Uprava tvrdi da je štrajk nezakonit

ZAGREB, 2. veljače 2006. (Hina) - Sindikat tvrtke Coca-Cola BeveragesHrvatska danas je započeo štrajk tražeći povećanje plaća i većeotpremnine za višak radnika, dok Uprava tvrdi da je štrajk nezakonit.
ZAGREB, 2. veljače 2006. (Hina) - Sindikat tvrtke Coca-Cola Beverages Hrvatska danas je započeo štrajk tražeći povećanje plaća i veće otpremnine za višak radnika, dok Uprava tvrdi da je štrajk nezakonit.

Zbog štrajka ne rade punionice ni distribucija Coca-Colinih proizvoda u cijeloj Hrvatskoj, no Uprava tvrdi da na hrvatskom tržištu neće doći do nestašice, jer će unajmiti druge prijevoznike.

Štrajka oko 250 radnika u proizvodnji i distribuciji, od ukupno 750 zaposlenih u punionicama u Zagrebu i Solinu te distributivnom centru u Požegi, rekao je novinarima predsjednik sindikata Coca-Cole Marijan Sokačić.

Štrajkaši su sinoć, nakon što je propao proces mirenja, zaustavili proizvodnju i blokirali ulaz u skladišta, ističući da će štrajk potrajati do ispunjenja zahtjeva.

Tražimo povećanje plaća za 10 posto, jer nisu rasle već 10 godina, a 2000. godine pale su za 14 posto, rekao je Sokačić.

Sindikat također traži povećanje otpremnina za 123 radnika s popisa za zbrinjavanje viška zaposlenih, od kojih su gotovo svi zaposleni u distribuciji.

Tražimo otpremnine na razini boljih tvrtki u Hrvatskoj, poput TDR-a ili T-HT-a, kaže Sokačić, u kojima je višak zaposlenih dobivao bruto iznose između 250.000 i 360.000 kuna.

Sindikat odbija i ponudu poslodavca da radnici kao kompenzaciju uzmu dotrajale kamione tvrtke, uz obećanje da će nastaviti raditi s Coca-Colom kao privatnici.

Tvrtka se želi riješiti starih kamiona, a ujedno se nada da će otpušteni radnici prihvatiti lošije uvjete za nastavak poslovanja s Coca-Colom, tvrdi Sokačić.

Uprava smatra da je štrajk nezakonit te će od nadležnih tijela zatražiti njegovu zabranu.

Štrajk je počeo i prije nego što je najavljen, a štrajkaši su zapriječili ulaz i onima koji žele raditi, ističe direktorica za odnose s javnošću Majda Tafra Vlahović.

Osim toga, u Coca-Colinoj zgradi u Sachsovoj ulici poslovne su prostore unajmile neke druge tvrtke, čijim se zaposlenicima također ne dopušta ulazak.

Tafra Vlahović kaže da je Uprava višku zaposlenih dala fer ponudu - 6.400 kuna neto po godini radnog staža te da nastave raditi za Coca-Colu kao privatnici, na kamionima koje bi dobili jeftino, a servisirala bi ih sama tvrtka.

Coca-Colini vozači primali su plaće i do 10.000 kuna neto, ističe Tafra Vlahović.

Tvrtka se planom restrukturiranja odlučila riješiti distribucije, na što ima pravo, a sindikat je to iskoristio za ucjenu.

Tražili su bruto otpremnine od čak 450.000 kuna, a kada je Uprava to odbila sindikat je iskoristio pregovore o kolektivnom ugovoru da bi dobio zakonsko opravdanje za štrajk, tvrdi Coca-Colina direktorica za odnose s javnošću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙