FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biškupić čestitao 90. rođendan Mladenu Veži

ZAGREB, 6. veljače 2006. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupićčestitao je 90. rođendan akademskom slikaru Mledenu Veži zaželjevši mumnogo zdravlja i nesputanosti u stvaranju.
ZAGREB, 6. veljače 2006. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić čestitao je 90. rođendan akademskom slikaru Mledenu Veži zaželjevši mu mnogo zdravlja i nesputanosti u stvaranju.

"Devedeset ljeta u životu umjetnika snažnog senzibiliteta posebno za hrvatski jug i teme kojima ste čitav život okruženi, dio je jednog bogatog stvaralačkog opusa koji s užitkom pratimo već više desetljeća", kaže ministar na početku čestitke.

Napominje kako je Veža svoje "osebujne slikarske kreacije tako posebno i prepoznatljivo prenosio crtežom ostavljajući nam tek prostor da se zadubimo u prelijepe krajobraze idiličnih mjesta na jugu Hrvatske, ili pak zaplovimo plavetnilom mora na njegovim slikama".

"Raduje me što i u 90-oj neumorno stvarate, što Vam je ruka još uvijek jednako vješta, što svoje osjećaje i misli, doživljaje i sudbine želite podijeliti sa znatiželjom poklonika vrhunskih likovnih djela kojima ste zadužili hrvatsku kulturu", stoji u čestitki ministra Biškupića.

Mladen Veža je rođen 7. veljače 1916. u Bristu. U Zagrebu je 1937. završio ALU, a već godinu dana kasnije samostalno izlaže. Ostvario je nekoliko iznimnih ciklusa, od kojih se posebno izdvajaju "Pariški motivi" te "Otisci iz djetinjstva", nastali kao protimba vladajućem socrealizmu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙