FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suvremeni hrvatski crtež počinje europsku turneju

ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Nakon predstavljanja u svijetuizložba hrvatskoga suvremenog crteža dolazi u Europu, gdje će njezinoprvo predstavljanje biti navečer 30. siječnja u ljubljanskoj Mestnojgaleriji.
ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Nakon predstavljanja u svijetu izložba hrvatskoga suvremenog crteža dolazi u Europu, gdje će njezino prvo predstavljanje biti navečer 30. siječnja u ljubljanskoj Mestnoj galeriji.

Kako je najavljeno, izložbu će otvoriti hrvatski ministar kulture Božo Biškupić, a na otvaranju će biti i njegov slovenski kolega Vasko Simoniti te direktor galerije Aleksander Bassin.

Izložba obuhvaća 120 crteža, koji su radovi šezdesetak likovnih umjetnika iz Hrvatske, a predstavlja odabir povjesničara umjetnosti i akademika Tonka Maroevića u organizaciji Ministarstva kulture Hrvatske. Nastala je izborom radova umjetnika različitih generacija i daje svojevrsni presjek stvaralaštva želeći na jednoj široj razini ukazati na dinamiku naše suvremene likovne scene, slojevitost i različitost u pristupu i tehnici, a ujedno i na bogatstvo umjetničkog izričaja.

Izložba je svoju turneju počela krajem veljače 2005. u jordanskom glavnom gradu Amanu, zatim je bila postavljena u Kairu, u Egiptu.

U svibnju 2005. Suvremeni hrvatski crtež započinje veliku turneju po Kini. Izložba je bila postavljena u Pekingu, Šangaju i Kantonu, a zatim u kolovozu u Hong Kongu.

Interes različitih zemalja za postavljanje te izložbe u njihovim gradovima, kako ističu u Ministarstvu kulture, najdublja je potvrda želje za upoznavanjem hrvatske likovne scene, ali i za otvaranjem novih prostora za suradnju i razmjenu kulturnih projekata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙