FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska: otkriveni špiljski crteži stariji od onih u Lascauxu

PARIZ, 6. veljače 2006. (Hina/AP) - U špilji u zapadnoj Francuskojpronađeni su crteži za koje se pretpostavlja da su stariji od onih uslavnoj špilji Lascaux, priopćili su dužnosnici departmana Charente.
PARIZ, 6. veljače 2006. (Hina/AP) - U špilji u zapadnoj Francuskoj pronađeni su crteži za koje se pretpostavlja da su stariji od onih u slavnoj špilji Lascaux, priopćili su dužnosnici departmana Charente.

Prve analize stručnjaka iz ureda za kulturu pokazuju da su crteži nastali prije 25.000 godina, rekao je Henri de Marcellus, gradonačelnik grada Vilhonneur u blizini kojega je otkrivena špilja.

No, taj podatak moraju potvrditi dodatna ispitivanja.

Speleolozi koji su istraživali dio špilje u šumi kraj Vilhonneura otkrili su slike u prosincu, izvijestio je u subotu lokalni list Charente libre.

"Budu li potvrđene prve analize, slike koje su ovdje pronađene promijenit će znanstvena otkrića iz Lascauxa i Altamire", rekao je Michel Boutant, predsjednik lokalne vlade.

Slavnu špilju Lascaux na području Dordogne u jugozapadnoj Francuskoj dugo se držalo jednim od najboljih primjera špiljskoga slikarstva. Slike u Lascauxu stare su 13.000 godina, kao i one iz Altamire na sjeverozapadu Španjolske.

No sredinom devedesetih u špilji Chauvet na jugoistoku Francuske otkriveno je 300 crteža životinja od kojih su neki stari 31.000 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙