FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt odbacila je danas kritike saborske oporbe da je Strategija reforme pravosuđa, koju predlaže njezino ministarstvo, prazno slovo na papiru, istaknuvši da ona predviđa niz mjera za povećanje učinkovitosti i neovisnosti pravosuđa. Ministrica je u završnom obraćanju zastupnicima naglasila da Strategija predviđa konkretne mjere i rokove za njihovo provođenje. Najavila je da bi do kraja ove godine na nulu trebali biti svedeni svi zaostaci u zemljišnim odjelima, izvijestila da su svi gruntovni podaci upisani i verificirani, te da će uskoro biti i spojeni s podacima iz katastra, što je preduvjet za elektronski vođene zemljišne knjige. Naglasila je da je prvi put u povijesti hrvatskog pravosuđa zaustavljen trend rasta broja predmeta, što će Ministarstvo uskoro potkrijepiti službenim podacima.

SPLIT - U Hrvatskoj je sve više ovisnika o teškim drogama, a ovisnici su sve mlađi, što znači da Nacionalna strategija za suzbijanje zloporabe droga ne donosi rezultate kakve bi trebala, rečeno je na današnjem skupu splitskoga Crvenog križa o zloporabi droga, u sklopu seminara za nastavnike i profesore splitskih škola. Broj ovisnika o teškim drogama u Hrvatskoj porastao je, u odnosu na prošlu godinu, za dvije i pol tisuće, upozorava ravnateljica splitskoga Crvenog križa Anita Čudina. Lani ih je bilo registrirano 20.162. Međutim ta se brojka, da bi se dobilo realno stanje, treba pomnožiti s pet, za razliku od drugih europskih zemalja gdje se stvaran broj ovisnika dobije utrostručivanjem registriranih, jer je u Hrvatskoj velik broj povremenih konzumenata opojnih droga. Hrvatska je već 2003. premašila europski prosjek u broju konzumenata marihuane, dok se po broju konzumenata sintetičke droge ecstasy popela na, neslavno, visoko 8. mjesto, upozorila je Čudina.

ZAGREB - Pregovori između Vlade i sindikata zdravstva o aneksu Kolektivnom ugovoru za zdravstvo, u koji se trebala unijeti Vladina uredba o 10 posto dodatka na plaću na ime liječničke odgovornosti, prekinuti su jučer odlaskom predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića sa sastanka. Babić je izjavio da su sva četiri sindikata zdravstva koja sudjeluju u pregovorima poslala zajednički tekst po kojem se osnovna plaća povećava za 10 posto, no na sastanku ga je dočekao izmijenjeni tekst. Babić je ustvrdio da ga njegov sindikat nije ovlastio za potpisivanje izmijenjenog aneksa. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek kaže da su ostali sindikati, ako se Babić predomisli, i dalje spremni potpisati taj aneks.

PULA - Istarski župan Ivan Jakovčić osudio je danas izjavu HDZ-ova saborskog zastupnika Nike Rebića jer "omalovažava Istru i njezine građane potvrđujući pritom netrpeljivost prema Istri i visoku razinu netolerancije u glavama političara u Hrvatskoj". Rebić je na jučerašnjem zasjedanju Hrvatskog sabora za Istrane zatražio "dvostruko dulji vojni rok zbog", kako je rekao, "lekcija iz povijesti o hrvatstvu". Jakovčić je najoštrije osudio i izjavu predsjednika istarskog HDZ-a i potpredsjednika županijske Skupštine Marina Roce po kojoj su Istrani izbjegavali sudjelovati u Domovinskom ratu, što ne odgovara istini. Jakovčić je ocijenio da se predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader iskreno trudi promijeniti odnos prema Istri i njezinim građanima, ali da jedan dio HDZ-a i dalje, posebno onaj pazinski, nije dorastao razini takvih odnosa između Vlade i Istarske županije.

ZAGREB - SDP-ov saborski zastupnik Ivica Pančić danas je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru ustvrdio da je u sinoćnjoj emisiji "Otvoreno", koja se bavila obljelima o PTSP-a, izrečena "hrpa laži i insinuacija" koja pokazuje da HDZ gubi kompas i da je krenuo u kampanju. Za emisiju, u kojoj ga je jedan od sudionika optužio da kao bivši ministar branitelja na duši ima više "dečki koji su suicid napravili, nego 50 posto srpskih zločinaca u Haagu", Pančić kaže da je naručena od potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, koja je u nju dovela najvećim dijelom svoje goste. Pančić je optužio da je Ministarstvo obitelji, hrvatskih branitelja i međugeneracijske solidarnosti leglo korupcije, kriminala i nereda, te da je za to izravno odgovorna potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

ZAGREB - Urednica emisije Otvoreno Hloverka Novak Srzić odbacila je tvrdnje SDP-ovca Ivice Pančića da je njena sinoćnja emisija, koja se bavila oboljelima od PTSP-a, naručena od potpredsjednice Vlade. To su obične gluposti, to je pritisak na slobodu medija, izjavila je Novak Srzić. U emisiju sam pozvala ljude koji imaju problema s PTSP-om i one iz izvršne vlasti da se vidi što je vlast za njih učinila. Na Pančićevu primjedbu da se u emisiji nije mogla čuti druga strana, Novak Srzić pita ga - a tko je druga strana nasuprot ljudima koji su oboljeli?

TOPUSKO - Na savjetovanju predstavnika Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, predstavnika UNHCR-a i Misije OESS-a o povratku izbjeglica i prognanika na područja posebne državne skrbi, održanom u Top termama Topusko, zaključeno je da je na područjima, stradalima u ratu, potrebno dovršiti obnovu kuća i ulagati u brži razvoj gospodarstva. Državni tajnik Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Damir Špančić izjavio je, nakon savjetovanja, da je hrvatska država proteklih godina u obnovu područja posebne državne skrbi uložila 15,2 milijardi kuna, te da je planirano da se obnova kuća na tim područjima dovrši do kraja ove ili početkom iduće godine.

ZAGREB - Služba za odnose s javnošću Hrvatskog sabora uputila je pismo predsjedniku Programskog vijeća HRT-a Zdenku Ljevaku u kojem ga upozorava na kršenje i nepoštivanje odredbi Zakona o HRT-u zbog neobjavljivanja vijesti o posjetu saborskog izaslanstva Ukrajini. U pismu se Ljevaku postavlja pitanje dijeli li mišljenje s odgovornim urednicima Informativnog programa da taj događaj po svom političkom i gospodarskom značaju ne zavrjeđuje da HTV u svojim informativnim emisijama o njemu izvijesti javnost. U pismu se podsjeća da je u dvodnevnom službenom posjetu Ukrajini 30. i 31. siječnja boravilo izaslanstvo Hrvatskog sabora u čijem su sastavu bili: predsjednik Sabora Vladimir Šeks i zastupnici Gordana Sobol, Nevenka Majdenić i Nikola Mak.

ZAGREB - Štrajk u tvrtki Coca-Cola Beverages Hrvatska nastavlja se i danas, a sindikat tvrdi da će se štrajkašima, koji su uglavnom iz distribucije i proizvodnje, od ponedjeljka priključiti radnici iz odjela prodaje i skladišta, te možda i administracije. Trenutno štrajka oko 250 radnika od ukupno 750 zaposlenih u punionicama u Zagrebu i Solinu, te distributivnom centru u Požegi. Sindikat je započeo štrajk u četvrtak tražeći povećanje plaća za 10 posto i veće otpremnine za 123 radnika s popisa za zbrinjavanje viška zaposlenih, od kojih su gotovo svi zaposleni u distribuciji. Zbog štrajka ne rade punionice ni distribucija Coca-Colinih proizvoda u cijeloj Hrvatskoj, no Uprava tvrdi da na hrvatskom tržištu neće doći do nestašice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙