FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oboljeli od azbestoze sastali se s ministrom Ljubičićem

SPLIT, , 5. veljače 2006. (Hina) - Predstavnici Udruge oboljelih odazbestoze iz Vranjica i Ekološke udruge Barbarinac iz Splitarazgovarali su u Zagrebu s ministrom zdravstva Ljubičićem idužnosnicima drugih ministarstava, zaduženim za rješavanje slučajaTvornice Salonit i problema azbesta.
SPLIT, , 5. veljače 2006. (Hina) - Predstavnici Udruge oboljelih od azbestoze iz Vranjica i Ekološke udruge Barbarinac iz Splita razgovarali su u Zagrebu s ministrom zdravstva Ljubičićem i dužnosnicima drugih ministarstava, zaduženim za rješavanje slučaja Tvornice Salonit i problema azbesta.

U priopćenju tih udruga ističe se kako su, "osobito kod ministra Ljubičića, uočili znanje i volju da pridonesu rješavanju toga problema, ali da su uočene i snažne tendencije u nekim ministarstvima da se u Tvornici Salonit nastavi proizvodnja s azbestom kao sirovinom, što bi produljilo agoniju radnika Salonita".

Kako se, naime, navodi u priopćenju, "produljenje proizvodnje imalo bi niz štetnih posljedica: od 911 tona azbesne sirovine koje su u krugu tvornice, proizvelo bi se 7000 tona proizvoda koji se ne mogu plasirati na tržište, jer je u tvornici već uskladišteno neprodanih proizvoda u vrijednosti većoj od 20 milijuna kuna".

"To je samo jedan od posljedica, uz daljnje narušavanje zdravlja svih zaposlenika, njihovih obitelji i svih ljudi koji žive u blizini Tvornice Salonit. Također bi se povećala količina azbestnog otpada i odgodio početak sanacije tvornice", navodi se u priopćenju.

Udruga oboljelih od azbestoze iz Vranjica i Ekološka udruga Barbarinac iz Splita zato su ocijenile "skandaloznim pritiske na ministra Ljubičića iz nekih krugova da odustane od primjene zakona o zabrani rada s azbestom, koji je tek stupio na snagu 1. siječnja ove godine".

Također smatraju da "iza svih tih pritisaka za nastavak proizvodnje stoje pojedinci povezani s vlasnikom tvornice".

Udruge u priopćenju stoga naglašavaju svoje protivljenje "svim namjerama iz Ministarstva gospodarstva, da se dopusti prerada zaliha azbesta u krugu tvornice Salonit. Ako se to ipak dogodi, udruge će podignuti kaznene prijave za prouzročenje smrti iz nehaja protiv svih odgovornih", kaže se, uz ostale u priopćenju Udruge oboljelih od azbestoze iz Vranjica i Ekološke udruge Barbarinac iz Splita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙