FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena makedonsko-hrvatska udruga za promicanje kulturnih vrijednosti

ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Makedonsko-hrvatska udruga zapromicanje kulturnih vrijednosti i veza "Spectrum", čiji je programpredstavljen večeras u zagrebačkoj Židovskoj općini, nastojat ćepotaknuti i produbiti makedonsko-hrvatske kulturne veze i oživjetinjihovu bogatu tradiciju.
ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Makedonsko-hrvatska udruga za promicanje kulturnih vrijednosti i veza "Spectrum", čiji je program predstavljen večeras u zagrebačkoj Židovskoj općini, nastojat će potaknuti i produbiti makedonsko-hrvatske kulturne veze i oživjeti njihovu bogatu tradiciju.

Zahvaljujući entuzijazmu mladih, davno zamišlenja ideja o osnivanju udruge pretvorena je u djelo, istaknula je članica Udruge Slavica Koretić.

Zašto su pak mladi ljudi odlučili "uzeti stvar u svoje ruke", objasnio je predsjednik Udruge Bojan Stilin. Naime, istaknuo je, mladi su bili posebice pogođeni time što su u posljednjih 15 godina makedonsko-hrvatske kulturne veze doista bile minimalne i održavale su se samo unutar zatvorenih krugova.

Budući da je, kako je rekao Stilin, entuzijazam članova velik, njihova je želja da razvijaju suradnju na regionalnom i širem međunarodnom obzorju.

Govoreći o programu Udruge, Stilin je spomenuo i projekt predmetne nastave za osmoškolce iz Zagreba i okolice kojima je makedonski jezik materinski. Objasnio je da se radi o razrađenomu projektu koji uključuje nastavu iz pet do osam predmeta i koji čeka odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Udruga će raditi i na povezivanju makedonskih i hrvatskih umjetnika, a planiraju i osnivanje Fonda za financiranje kulturnih projekata te pozivaju sve koje zanima njihov rad da ih posjete na njihovu blogu http://spectrum.blog.hr.

Kraći koncert održala je glazbena skupina "Afion" (u prijevodu mak), koja njeguje etno glazbu. Izveli su nekoliko hrvatskih i makedonskih pjesama u svojoj obradi.

Večerašnjem predstavljanju nazočila je i Jadranka Cigelj, predstojnica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙