FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 9. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 9. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ANKARA - Turski ministar zdravstva Recep Akdag u ponedjeljak je rekao da je ukupno 14 osoba u Turskoj pozitivno na testiranju na ptičju gripu, među kojima je i troje djece koja su preminula od te bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je do sada potvrdila četiri slučaja ptičje gripe u Turskoj, uključujući i dva smrtna slučaja. Prema WHO-u, ostali slučajevi nisu provjereni laboratorijskim testiranjima. Od pet novih slučajeva, zabilježena su u ponedjeljak, četiri su utvrđena na sjeveru zemlje - u pokrajinama Samsun, Kastamonu i Corum - dok je peti u istočnoj pokrajini Van. Svi zaraženi su djeca do 18 godina.

LJUBLJANA - "Civilna udruga za granicu u Istri" koju vodi koparski odvjetnik Danijel Starman pozdravila je izjavu premijera Janeza Janše da je na dan proglašenja neovisnosti Slovenija kontrolirala cijeli Piranski zaljev i imala pristup otvorenom moru preko svojih teritorijalnih voda, prenijela je u ponedjeljak slovenska agencija STA. Udruga je priopćila da je Janšino stajalište o cjelovitosti Piranskog zaljeva i "slovenskoj suverenosti nad tim dijelom države" izjava koja se do sada premalo puta čula na tako jasan način od predstavnika slovenskih vlasti iako se takva pozicija može potvrditi dokumentima koje dosadašnje vlade "nisu znale ili nisu željele iskoristiti" u pregovorima o granici s Hrvatskom.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon počeo je u ponedjeljak samostalno disati, što je prvi pozitivan znak u tijeku njegova postupna buđenja iz inducirane kome, objavili su liječnici. "Premijer je još uvijek priključen na respirator koji mu pomaže, ali diše samostalno. To je prvi znak aktivnosti u njegovu mozgu", rekao je ravnatelj bolnice Hadassah Shlomo Mor-Yosef. Liječnici u bolnici Hadassah u ponedjeljak su ujutro počeli postupno buditi Sharona iz stanja inducirane kome. Proces, koji bi mogao potrajati danima. ključan je za utvrđivanje opsega oštećenja koji je prouzročio moždani udar.

SUBOTICA - Okružni javni tužitelj u Novom Sadu podigao je u ponedjeljak optužnicu protiv 18 pripadnika neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" zbog izazivanja nacionalne i rasne mržnje, za što se u Srbiji može izreći kazna zatvora od jedne do osam godina. Optuženi "strojevci" upali su početkom studenoga prošle godine na Filozofski fakultet u Novom Sadu i napali sudionike tribine posvećene antifašizmu. Prema riječima suca Alimpića, osumnjičeni tijekom istrage "nisu priznali pripadnost Nacionalnom stroju, ali je većina rekla da dijeli stavove te organizacije". Riječ je, kako navodi agencija Beta, o težem obliku kaznenog djela, za koje je propisana kazna zatvora od jedne do osam godina.

RIM - Papa Benedikt XVI. primio je u ponedjeljak predstavnike diplomatskog zbora akreditirane pri Svetoj Stolici i tom prigodom naglasio potrebu mirnog suživota između Izraela i Palestine, te upozorio da u mnogim zemljama još nema vjerskih sloboda i kako u mnogim dijelovima svijeta nema mira. "Država Izrael mora imati mogućnost mirnog postojanja u suglasju s međunarodnim pravnim normama", rekao je Benedikt XVI. u svojem prvom susretu s veleposlanicima na početku godine. Papa je dodao da "palestinski narod mora imati mogućnost razvijanja svojih demokratskih institucija za slobodnu i plodnu budućnost". Papa je kazao da danas u svijetu postoje scenariji ratnih sukoba, otvorenih ili prikrivenih.

LONDON - Nekadašnji zapovjednik snaga Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini izjavio je u ponedjeljak da bi britanski premijer Tony Blair morao biti smijenjen zbog odluke da ide u irački rat. General Sir Michael Rose rekao je za Radio BBC da "nitko ne bi smio pobjeći (od krivnje) za ulazak u rat na temelju, pokazalo se, lažnih tvrdnji". Rose kaže kako se pokazalo da nije istinita Blairova tvrdnja da Irak ima oružje za masovno uništavanje, te dodaje kako su "posljedice toga rata katastrofalne i za irački narod i za Zapad kad su u pitanju širi interesi u ratu protiv globalnoga terorizma".

ZAGREB/PARIZ - Francuski predsjednik Jacques Chirac prvi je puta dobre želje u svojoj novogodišnjoj poruci uputio svim građanima Europske unije, njih 456 milijuna. U poruci koja je na 20 službenih jezika Unije objavljena na internetskoj stranici njegova ureda, te poslana na adrese 24 francuska veleposlanstva u EU, predsjednik je izrazio optimizam da će blok prevladati prošlogodišnji fijasko uzrokovan neuspjehom ustavnih referenduma, najprije u Francuskoj, gdje se sam Chirac snažno zauzimao za Ustav, a potom u Nizozemskoj. Chirac je izrazio nadu da će 2006. biti velika godina europskog napretka.

LONDON - Milijuni svakodnevnih putnika u ponedjeljak u Londonu kasne zbog štrajka u podzemnoj željeznici koji traje već drugi dan. No odluka sindikata željezničara, pomoraca i transportnih radnika (RMT) o obustavi rada zbog neslaganja s novom raspodjelom radnih mjesta izaziva ipak samo ograničene prekide u radu metroa, tvrdi uprava. Glavni tajnik RMT-a Bob Crow kaže da bi sukob, ne završi li, mogao eskalirati.

WASHINGTON - Američki potpredsjednik Dick Cheney, hospitaliziran u noći u ponedjeljak po mjesnom vremenu zbog teškoća s disanjem, pušten je iz bolnice nekoliko sati kasnije, rekla je njegova glasnogovornica. "Potpredsjednik je jutros izašao iz bolnice", rekla je Jenny Mayfield i dodala da se Cheney vratio kući. Američkom potpredsjedniku, koji je pretrpio četiri srčana udara i ima ugrađene premosnice i pacemaker, disanje su otežali lijekovi koje uzima zbog upale stopala. Nakon što su liječnici utvrdili da EKG ne pokazuje promjene, Cheney je pušten iz bolnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙