FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JOŠ ŠEST DANA DO ZOI U TORINU

STOCKHOLM, 5. veljače 2006. (Hina) -
STOCKHOLM, 5. veljače 2006. (Hina) -

28. MILIJUNA ZA CEREMONIJE OTVARANJA I ZATVARANJA IGARA

Ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Torinu koštat će 28 milijuna eura, što je tri puta manje od cijena ceremonijala na ljetnim igrama u Ateni, koje su koštale 100 milijuna eura. U svečanosti će sudjelovati 12 tisuća osoba, a sve će pratiti 32 TV kamera. Među ostalim poznatim zabavljačima nastupit će i sastavi U2 i Pink Floyd.

Ceremoniji otvaranja Igara na stadionu u Torinu nazočit će 21 predsjednik država, šest članova kraljevskih obitelji i 15 premijera zemalja iz cijelog svijeta.

TORINO NAKON ZOI POSTAJE POSTINDUSTRIJSKI CENTAR ?

Torino, grad čiji je zaštitni znak još uvijek čuvena tvornica automobila FIAT, tijekom XX. zimskih olimpijskih igara postat će skijaško središte svijeta. To je možda i znak vremena koja se mijenjaju, jer automobilska industrija više nije karakteristika toga grada kao nekada. Naime, nekada je u FIAT-u radilo više od 200 tisuća radnika, a danas ima više zaposlenih u gradskoj upravi i raznim službama negoli u pogonima proizvodnje automobila. Istina, FIAT proizvodi svoje automobile i u drugim zemljama i gradovima na jugu Italije, a Torino polako postaje postindustrijski centar. Olimpijske igre su možda najjasnije naznačila prelazak iz industrijskog centra u novo postindustrijsko doba.

IGRE OSIGURAVA 15000 SNAGA SIGURNOSTI

Zimske olimpijske igre u Torinu osiguravat će više od 15.000 snaga sigurnosti među kojima će biti i posebne postrojbe policajaca na skijama, elitni snajperisti i brdske jedinice talijanske vojske. Temeljne snage sigurnosti sačinjavat 4.405 policajaca, 3.489 karabinijera, 1.101 pripadnik financijske policije i 250 pripadnika elitne brdske jedinice, kao i 300 policajaca na skuterima i posebnim vozilima za snijeg na borilištima. Mjere osiguranja provodit će danonoćno elitna jedinica specijalaca-snajperista, odred sa psima-tragačima, pirotehničari i jedinice za zaštitu od nuklearnog, biološkog i kemijskog oružja. Snage osiguranja činne i 2500 pripadnika talijanske vojske, od čega će 800 vojnika raditi na pripremanju staza, a ostali su pripadnici saniteta i protuzračne zaštite. Za vrijeme ZOI nebo iznad Torina nadzirat će NATO-ovi Awacsi, te zasad nepoznat broj lovaca koji će osiguravati tzv. "no-fly-zone" iznad poprišta Igara.

Talijanska vlada je za sigurnost ZOI u Torinu izdvojila više od 90 milijuna eura, no procjenjuje se da će konačan iznos biti puno veći jer je to bio slučaj na svim dosadašnjim Olimpijskim igrama.

ŠVEĐANI BEZ NASLUNDA

Švedska reprezentacija u hokeju na ledu nastupit će na Olimpijskim igrama u Torinu bez kapetana Markusa Naslunda.

Napadač NHL momčadi Vancouver Canucks ima velikih problema s ozljedom gležnja zbog čega će olimpijski turnir pratiti uz televizijske ekrane.

"Nažalost, Markusa nismo uspjeli osposobiti za nastup. Ozljeda je vrlo neugodna," kazao je švedski izbornik Bengt-Ake Gustafsson.

Šveđanin je posljednjih pet godina najbolji strijelac NHL lige i u Torinu je trebao biti uz Petera Forsberga glavna uzdanica u švedskom napadu. Umjesto njega na OI će nastupiti igrač Detroit Red Wingsa, Tomas Holmstrom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙