FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 23. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 23. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Hrvatska je u ponedjeljak u Bruxellesu započela postupak dubinske analize usklađenosti zakonodavstva, za poglavlje pravde, slobode i sigurnosti. To poglavlje, koje opsegom zauzima veliki dio europske pravne stečevine i pokriva vrlo različita područja, predstavnici Europske komisije objašnjavat će hrvatskim i turskim pregovaračima u sljedeća tri dana. Prema riječima voditeljice hrvatske radne skupine za ovo poglavlje Snježane Bagić, EU će posebni naglasak stavljati na sposobnost provedbe pravila, a ne toliko na formalnu usklađenost s europskom pravnom stečevinom. Ovo poglavlje obuhvaća pitanja azila, viza, migracija, pravosudne suradnje u građanskim stvarima, uključujući i suradnju u području droga, carinsku i policijsku suradnju, borbu protiv organiziranog kriminala, pravosudnu suradnja u kaznenim stvarima, borbu protiv terorizma te pitanja vezana uz vanjske granice koja su regulirana Schengenskim sporazumom.

ZAGREB - Posjet predsjednika Senata Republike Čile Sergia Romera Pizarra otvara novo razdoblje parlamentarnih odnosa između čileanskog Kongresa i Senata i Hrvatskog sabora, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu predsjednik Sabora Vladimir Šeks nakon susreta s Romerom Pizarrom. "Danas otvaramo novu stranicu parlamentarnih odnosa između Hrvatske i Čilea", rekao je Šeks i dodao da se nakon 14 godina sada ponovno uspostavljaju parlamentarne veze između dvije zemlje. Romero Pizarro, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, podsjetio je da je Čile prva latinoamerička zemlja koja je priznala neovisnost Hrvatske. Šeks je istaknuo da je hrvatska zajednica u Čileu važan most koji može povezivati dvije zemlje unatoč zemljopisnoj udaljenosti i pridonijeti "daleko boljem razvoju i gospodarskih i kulturnih veza".

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je u ponedjeljak predsjednika Senata Republike Čile Sergia Romera Pizarra s kojim je razgovarao o mogućnostima daljnjeg razvoja i unaprjeđivanja čileansko-hrvatskih odnosa, priopćeno je iz Ureda Predsjednika. Predsjednik Mesić je izrazio uvjerenje da će posjet predsjednika Senata Republike Čilea Hrvatskoj biti poticaj širenju bilateralnih odnosa, za što postoji zanimanje obiju strana, a u tom kontekstu spomenuta je i mogućnost uspostave izravne zrakoplovne veze između Hrvatske i Čilea, navodi se u priopćenju. Predsjednik Senata Pizarro podsjetio je na prošlogodišnji posjet predsjednika Mesića Čileu, ocjenjujući ga vrlo uspješnim i značajnim za napredak čileansko-hrvatskih veza.

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će u utorak 24. siječnja u Ateni na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). Na sastanku ministara vanjskih poslova SEECP-a raspravljat će se o unapređenju političkog dijaloga među državama jugoistočne Europe s ciljem promocije regionalne suradnje, o pitanjima suradnje i razvoja regionalne infrastrukture, o budućim aktivnostima u okviru Pakta o stabilnosti, te o europskoj perspektivi država SEECP-a, navodi se u priopćenju.

BERLIN - Njemačka parlamentarna oporba zatražila je u ponedjeljak od kancelarke Angele Merkel da prilikom posjeta Parizu francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu uputi kritike glede najnovijih prijetnji Francuske nuklearnim oružjem. "Kancelarka mora jasno dati do znanja da francuske prijetnje nuklearnim oružjem u Njemačkoj ne nailaze na odobravanje", izjavio je predsjednik zastupničkog kluba Zelenih Fritz Kuhn u razgovoru za dnevnik "Berliner Zeitung" od ponedjeljka. On je upozorio da bi ovakvo ponašanje Francuske moglo zaoštriti sukob glede iranskog nuklearnog programa.

ZAGREB - Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u ponedjeljak na sastanku s članovima vlade u Moskvi da se što je prije poprave plinovodi u Sjevernoj Osetiji koji opskrbljuju Gruziju ruskim plinom, a koji su stradali u eksploziji u nedjelju, navodi se na web stranici ruskog predsjednika. Predsjednik je intervenirao nakon što su Gazprom i Ujedinjeni energetski sustavi Rusije priopćili da će trebati nekoliko dana za popravak. Putin je rekao ministru unutarnjih poslova Rašidu Nurgalijevu da pojača sigurnost oko drugih energetskih pogona na Kavkazu. Osim toga je zatražio da Nurgalijev pomogne uredu tužitelja u istrazi eksplozija.

MONTREAL - Prva birališta otvorena su u ponedjeljak ujutro na Atlantskoj obali u Kanadi gdje se održavaju parlamentarni izbori koji bi mogli na vlast dovesti konzervativce nakon 12-godišnje vladavine liberala. Sve predizborne ankete provedene zadnjih dana davale su konzervativcima koje vodi Stephen Harper prednost od desetak posto glasova pred liberalima premijera Paula Martina. Prva birališta otvorena su u ponedjeljak ujutro u pokrajini Nova Zemlja i Labrador (13 sati po srednjoeuropskom vremenu) a slijedit će ostale pokrajine u Kanadi podijeljenoj na šest vremenskih zona.

ISTANBUL - Tursko Državno odvjetništvo donijelo je u ponedjeljak odluku prema kojoj će Mehmet Ali Agca, koji je 1981. pokušao atentat na Papu, biti pušten iz zatvora u Turskoj 18. siječnja 2010., izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija Anatolija. 48-godišnji Agca kratko je pušten iz zatvora početkom mjeseca, što je u Turskoj pokrenulo niz prosvjeda. Naime, Agca je nakon atentata na Papu proveo 19 godina zatvora u Rimu, nakon čega je prebačen u Tursku te ubrzo oslobođen, unatoč ubojstvu urednika uglednih turskih novina počinjenom 70-tih u toj zemlji te drugim deliktima. Prošli je tjedan turski Vrhovni sud donio odluku o Agcinu povratku u zatvor, uz objašnjenje da je prerano da takav prijestupnik još izađe iz zatvora.

SUBOTICA - Vojvođansko tajništvo za obrazovanje ponovno je pokrenulo pitanje uvođenja tzv. bunjevačkog jezika u osnovne škole, iako je ta inicijativa na zahtjev Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) prošle godine zaustavljena, a pokretanje tog pitanja izazvalo je negativne reakcije DSHV-a. Ta stranka je u ponedjeljak objavila da je za inicijativu doznala neslužbeno i da je neugodno iznenađena što se odlučivanje o tako važnom pitanju obavlja netransparentno i mimo znanja predstavnika vojvođanskih Hrvata u pokrajinskoj administraciji. Zbog takva pristupa "prijeti opasnost da se kroz inicijativu za uvođenje jednoga do sada nepoznatoga jezika putem izdvajanja iz hrvatskog jezika, čiji je on dijalekt, zapravo provodi proaktivna državna potpora podjeli jednoga ogranka hrvatskog naroda (Bunjevaca) u Vojvodini", navodi se u priopćenju DSHV-a.

PEKING - Kineski dužnosnici i dužnosnici Saudijske Arabije u ponedjeljak su potpisali sporazum o proširenju suradnje na području naftne, rudarske i plinske industrije, a saudijski kralj Abdullah bin Abdulaziz istodobno je razgovarao s kineskim predsjednikom Huom Jintaom, izvijestili su službeni izvori. Dvojica čelnika prisustvovala su potpisivanju još nekoliko sporazuma koji se odnose na ekonomsku, trgovinsku i tehničku suradnju između dviju zemalja.

BAGDAD - Pobjednici iračkih općih izbora održanih prošlog mjeseca počet će u utorak razgovore o sastavljanju nove vlade, izjavio je u ponedjeljak irački predsjednik Džalal Talabani i dodao da nema vremenskog ograničenja glede trajanja tih pregovora. "Razgovori između stranaka koje su pobijedile na izborima počet će sutra u Bagdadu radi uspostave vlade nacionalnog jedinstva u Iraku", rekao je Talabani. "Nema vremenskog ograničenja za sastavljanje iračke vlade. Treba dati dovoljno vremena za pregovore, a cilj je da sve stranke sudjeluju u novoj vladi", dodao je.

BAGDAD - Bagdadski sud na kojemu se vodi proces protiv bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina imenovao je novog suca koji će predsjedati raspravom koja će se održati u utorak, izvijestio je u ponedjeljak glasnogovornik suda, Raid Juhi. "Članovi suda na današnjem su sastanku donijeli odluku prema kojoj će sudom u procesu protiv Sadama Huseina predsjedati sudac Rauf Abdel Rahman", rekao je Juhi. Početkom mjeseca kurdski sudac koji je predsjedao sudom Rizgar Amin je, u znak prosvjeda zbog političkih pritisaka podnio ostavku na dotadašnju dužnost.

GOMA - U operaciji protiv ugandskih pobunjenika poginulo je u ponedjeljak osam pripadnika mirovnih snaga iz Gvatemale, dok ih je 14 ozlijeđeno, priopćili su Ujedinjeni narodi. Dužnosnici MONUC-a, mirovne misije u Kongu, izjavili su kako u posljednjih deset dana 80 vojnika iz Gvatemale sudjeluje u izviđačkim operacijama u parku Garamba, nacionalnom parku na granici sa Sudanom, u potrazi za pripadnicima ugandske pobunjeničke skupine LRA.

BERLIN - Njemačka parlamentarna oporba zatražila je u ponedjeljak rasvjetljavanje slučaja otete njemačke arheologinje Susanne Osthoff, koja je krajem prošle godine oteta u Iraku te nakon toga, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, puštena na slobodu. "Savezna vlada bi palamentarnim odborima trebala dati više informacija", izjavila je bivša ministrica pravosuđa i pripadnica zastupničkog kluba Liberalno-demokratske stranke (FDP) Sabine Leutheusser - Schnarrenberger. Oporba također traži da se vlada izjasni oko toga je li za Osthoff bila plaćena otkupnina ili ne.

ZAGREB/MOSKVA - Dopisnik arapske televizijske postaje al-Jazeera, Abdel Munem (39), napadnut je u nedjelju navečer u Moskvi, objavili su ruski mediji. "Neidentificirani napadač nekoliko je puta udario novinara, građana Katara, i pobjegao autom tipa subaru", rekao je za Interfax jedan policijski izvor. Novinaru je pružena medicinska pomoć, a policija je pokrenula istragu. Dio incidenta je došlo kada je novinar u nedjelju navečer pomagao svojoj poznanici da se parkira tako da je zadržavao promet. Vozač koji je tuda prolazio izašao je iz automobila i istukao Munema. Prema agencijama, napadač je pritom vrijeđao Munema na rasnoj osnovi.

ZAGREB - Godina 2005., bila je najopasnija dosad za novinarsku profesiju u cijelome svijetu s rekordnim brojem od 150 novinara ubijenih pri obavljanju svoga posla, koji su žrtve rata, politike, kriminala ili prirodnih katastrofa, objavila je u ponedjeljak Međunarodna federacija nvoinara (IFJ) u godišnjem izvješću. Federacija sa sjedištem u Bruxellesu u izvješću za 2005., na web stranici za Australiju piše da je jugoistočna Azija najopasnije područje za obavljanje novinarskog posla u Aziji i Pacifiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙