FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Straw osudio prenošenje spornih karikatura u europskom tisku

LONDON, 3. veljače 2006. (Hina/AFP) - Objavljivanje karikatura prorokaMuhameda u europskom tisku je "netaktično" i pokazuje "manjakpoštovanja", ocijenio je u petak britanski ministar vanjskih poslovaJack Straw.
LONDON, 3. veljače 2006. (Hina/AFP) - Objavljivanje karikatura proroka Muhameda u europskom tisku je "netaktično" i pokazuje "manjak poštovanja", ocijenio je u petak britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

"Smatram da ponovno objavljivanje tih karikatura nije bilo nužno. To je netaktično i pokazuje manjak poštovanja", tisak je u krivu, izjavio je Straw prilikom susreta sa sudanskim ministrom vanjskih posjeta Lamom Akolom u Londonu.

"Postoji sloboda tiska, koju svi poštujemo. Ali ne postoji obveza vrijeđanja i namjernog nekažnjenog rasplamsavanja situacije".

Straw je istodobno pohvalio "odgovornost i taktičnost" britanskih medija, među kojima dosad nijedan nije objavio sporne crteže, osim vrlo kratkih isječaka u informativnim emisijama.

Britanski dnevni tisak, uobičajeno provokatvan, dosad nije objavljivao karikature proroka Muhameda koje su razgnjevile islamski svijet.

Najtiražniji tabloid Sun rekao je kako je odluku o neobjavljivanju donio iz poštovanja prema svojem muslimanskom čitateljstvu, dok su druge novine odluku objasnile time da je važno sad ne raspirivati međuvjerske tenzije u Velikoj Britaniji.

Objavljivanje karikatura izazvalo je bijes diljem islamskog svijeta i žestoku raspravu o slobodi govora.

Prvi ih je objavio jedan danski dnevnik, a poslije su ih prenijele novine u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj i drugdje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙