FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Straw u posjetu Cipru, Turskoj, Grčkoj

LONDON, 24. siječnja 2006. (Hina/AP) - Britanski ministar vanjskihposlova Jack Straw pokušat će potaknuti zastale pregovore o statusuCipra tijekom posjeta tom podijeljenom otoku u utorak, a pokušat će idobiti potporu za britanski prijedlog da se Iran prijavi Vijećusigurnosti UN-a tijekom putovanja koji uključuje i zaustavljanje uGrčkoj i Turskoj.
LONDON, 24. siječnja 2006. (Hina/AP) - Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw pokušat će potaknuti zastale pregovore o statusu Cipra tijekom posjeta tom podijeljenom otoku u utorak, a pokušat će i dobiti potporu za britanski prijedlog da se Iran prijavi Vijeću sigurnosti UN-a tijekom putovanja koji uključuje i zaustavljanje u Grčkoj i Turskoj.

Ciparski predsjednik odbio je sastati se sa Strawom zbog njegove namjere da se susretne s čelnikom ciparskih Turaka. Foreign Office objavio je da to neće spriječiti šefa britanske diplomacije da se susretne s Mehmetom Ali Talatom u njegovu uredu na okupiranom području sjeverno od Nikozije, glavnog grada Cipra.

Straw će pokušati utvrditi jesu li dvije strane spremne ponovno razmotriti plan glavnog tajnika UN-a Kofia Annana o ujedinjenju tog podijeljenog mediteranskog otoka, kojeg su ciparski Grci odbacili, a ciparski Turci poduprli na odvojenim referendumima 2004. godine, samo nekoliko dana prije priključenja otoka Europskoj uniji.

Rješenje dugogodišnjeg ciparskog spora važno je za Veliku Britaniju stoga što je to jedno od ključnih pitanja u pristupanju Turske EU-u, za što se London snažno zalaže.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙