FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranski nuklearni program pred Vijeće sigurnosti

BERLIN, 12. siječnja 2006. (Hina) - Njemačka, Francuska i VelikaBritanija predložit će uključenje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih narodau rješenje sukoba u vezi s iranskim nuklearnim programom, priopćio jenjemački ministar vanjskih poslova Frank - Walter Steinmeier nakonsastanka s francuskim i britanskim kolegama u četvrtak u Berlinu.
BERLIN, 12. siječnja 2006. (Hina) - Njemačka, Francuska i Velika Britanija predložit će uključenje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u rješenje sukoba u vezi s iranskim nuklearnim programom, priopćio je njemački ministar vanjskih poslova Frank - Walter Steinmeier nakon sastanka s francuskim i britanskim kolegama u četvrtak u Berlinu.

"Pregovori s Teheranom došli su do mrtve točke i mi ne vidimo drugog rješenja nego uključiti Vijeće sigurnosti", izjavio je Steinmeier nakon susreta s ministrima vanjskih poslova Francuske i Velike Britanije Phillipe Douste - Blazyjem i Jackom Strawom u prostorijama ministarstva vanjskih poslova u Berlinu.

Steinemeier je dosadašnju suradnju Irana s "europskom trojkom" ocijenio "nedovoljnom" te izjavio da će EU Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) predložiti skoro sazivanje sastanka Vijeća sigurnosti .

Njemački ministar vanjskih poslova smatra da ta odluka "europske trojke", koja je dosad u ime Europske unije pregovarala s Iranom, označava novu fazu u razvoju događaja ali da je EU i dalje spremna na mirno rješenje sukoba.

"Mi smo i dalje spremni ovaj problem riješiti mirnim i diplomatskim putem uz sudjelovanje međunarodnih čimbenika", zaključio je Steinmeier.

Jack Straw smatra da su EU i SAD dosad u mnogim pitanjima Teheranu izišle u susret "ali bez uspjeha".

"Krivnja za takav razvoj događaja leži na Iranu", zaključio je Straw.

Iran je ovog tjedna usprkos međunarodnim upozorenjima obnovio program za obogaćivanje urana, koji prema tvrdnjama iz Teherana služi u mirnodopske svrhe. Međunarodna zajednica, prije svega SAD i EU međutim vjeruju da Iran radi na gradnji atomske bombe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙