FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena dva biotehnološka centra na riječkom Medicinskom fakultetu

RIJEKA,3. veljače 2006.(Hina) - Na Medicinskom fakultetu u Rijeci danassu službeno otvoreni Centar za proteomiku i programe masovneproizvodnje monoklonskih protutijela te Centar za inženjering i uzgojlaboratorijskih miševa, uz nazočnost ministra znanosti, obrazovanja išporta Dragana Primorca.
RIJEKA,3. veljače 2006.(Hina) - Na Medicinskom fakultetu u Rijeci danas su službeno otvoreni Centar za proteomiku i programe masovne proizvodnje monoklonskih protutijela te Centar za inženjering i uzgoj laboratorijskih miševa, uz nazočnost ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca.

Profesor riječkog Medicinskog fakulteta Stipan Jonjić, govoreći o Centru za proteomiku, naglasio je da su monoklonska protutijela ključna u istraživanju uloge pojedinih proteina. Njih se primjenjuje u temeljnim biomedicinskim istraživanjima, dijagnostici i terapiji u medicini.

Proteomika je znanost koja proučava proteine kao proizvode gena. Iz toga proizlazi, primjerice, istraživanje kloniranja organa iz dijelova tkiva i suzbijanje virusnih i drugih bolesti korištenjem protutijela.

Prof. Jonjić rekao je da je inicijativa za osnivanje ovoga centra potekla iz riječkog sveučilišta, stručnjaka Svjetske banke koji su preporučili osnivanje centra i Njemačkog udruženja za istraživanje proteoma.

Osnivanje i uređenje Centra financirali su hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i fondovi EU.

U Centru za inženjering i uzgoj laboratorijskih miševa istražuju se genetske mutacije kod miševa. Ova su istraživanja značajna zbog visoke podudarnosti ljudskog i mišjeg genoma te se kasnije mogu prenijeti na istraživanja s ljudskim genomom, rekao je profesor Bojan Polić.

Rektor riječkoga Sveučilišta, akademik Daniel Rukavina, istaknuo je da je biotehnologija postavljena kao jedna od strateških prioriteta razvoja toga sveučilišta.

Otvaranje Centra za proteomiku rektor Rukavina ocijenio je jednim od najvećih biotehnoloških pomaka u nas.

Ministar Primorac obećao je punu financijsku potporu tim projektima, istaknuvši kako je do sada Ministarstvo u njih uložilo 1,6 milijuna kuna, te da će u veljači biti uloženo još 1,7 milijuna kuna.

Ministar znanosti također je ocijenio da Centar za uzgoj i inženjering laboratorijskih miševa ima nacionalnu važnost te postaje središnjom ustanovom te vrste u zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙