FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nuncij uručio prvu encikliku pape Benedikta XVI. kardinalu Bozaniću

ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - "Pastoral pred pitanjima suvremeneznanosti" naziv je 46. teološko-pastoralnog tjedna koji je uorganizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) danas otvoren uZagrebu.
ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - "Pastoral pred pitanjima suvremene znanosti" naziv je 46. teološko-pastoralnog tjedna koji je u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) danas otvoren u Zagrebu.

Taj godišnji susret koji okuplja najviše svećenika iz Hrvatske i BiH pozdravio je veliki kancelar KBF-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. On je uz ostalo istaknuo da spomenuta tema potiče plodonosan dijalog u pastoralnom djelovanju Crkve sa svim znanstvenim disciplinama i dostignućima, kao i s izazovima što se rađaju u novim kulturalnim okolnostima.

Ta tema, dodao je kardinal Bozanić, govori u prvom redu o otvorenosti Crkve za dijalogiziranje, za slušanje, ali i za postavljnje pitanja, osobito kad je riječ o čovjeku, kako bi se bolje razumio sam čovjek i njegov životni izbor.

Crkva je, dodaje kardinal, oduvijek poticala i podupirala razvoj raznih znanstvenih disciplina i u njima prepoznavala put kojim se čovječanstvo može izdići do viših načela istine, dobrote i ljepote. Dužnost je Crkve poticati razvoj znanosti i upućivati na njezine pozitivne vrijednosti, kao što je odgovornost stručnjaka da pomognu u zaštiti ljudi i spremnost da se svima osiguraju povoljniji uvjeti života, posebice onima koji su lišeni osobne odgovornosti ili pate zbog kulturnog siromaštva, rekao je Bozanić.

Na kraju je zaželio da znanstvena dostignuća postanu dio pastoralnog djelovanja, za što je osobito pozvana teologija kao znanost i kao izvrstan oblik pastorala.

Apostolski nuncij u Hrvatskoj msgr. Francisco Javier Lozano pozdravio je skup u ime Svetog Oca i kardinalu Bozaniću predao prvu encikliku "Bog je ljubav" pape Benedikta XVI. koja će sutra biti predstavljena u Rimu.

Skup su pozdravili ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, banjolučki biskup Franjo Komarica, prorektor za znanost i razvoj zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Sa skupa je upućen i brzojav Svetom Ocu, koji je pročitao dekan KBF-a Tomislav Zdenko Tenšek, a potpisao kardinal Bozanić.

Željko Tanjić je izlagao temu "Riječ teologije u vrtlogu znanosti", a Tonči Matulić "Mogućnosti i granice suvremene znanosti".

Skup završava 26. siječnja popodne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙