FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Antidepresivi utječu na imunološki sustav

NEW YORK, 30. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Antidepresivi poputProzaca i Zolofta koji djeluju na serotonin mogu utjecati i naimunološki sustav, pokazalo je novo istraživanje.
NEW YORK, 30. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Antidepresivi poput Prozaca i Zolofta koji djeluju na serotonin mogu utjecati i na imunološki sustav, pokazalo je novo istraživanje.

Prozac i Zoloft pripadaju skupini lijekova za koje se pretpostavlja da depresiju liječe tako što zadržavaju serotonin između živčanih stanica. Novo otkriće objavljeno u medicinskom časopisu "Blood" pokazuje da serotonin ima ulogu prenošenja poruka između nekih stanica imunološkog sustava.

Različitim laboratorijskim tehnikama dr. Gerard Ahern sa Sveučilišta Georgetown i njegovi suradnici pokazali su da serotonin povezuje dvije vrste imunoloških stanica: dendritske stanice i T-stanice.

To znači da dendritske stanice mogu preuzeti serotonin na mjestu upale i prenijeti ga T-stanicama što potiče njihov rast i diobu. Liječenje Prozacom (fluoxetinom) blokira taj prijenos serotonina.

Dodatna istraživanja potrebna su kako bi se bolje proučilo na koji način ti antidepresivi utječu na imunološki sustav, kažu istraživači. Ti bi se lijekovi jednoga dana mogli koristiti za modificiranje imunološke reakcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙