FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 2. veljače 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske
ZAGREB, 2. veljače 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske i Komisije Vijeća ministara Srbije i Crne Gore za nestale osobe pozitivnim su danas ocijenila rezultate dvodnevna sastanka o zatočenima i nestalima, prvog nakon dvije godine stanke. Predsjednik Povjerenstva hrvatske Vlade za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić i predsjednik Komisije Vijeća ministara Srbije i Crne Gore Gvozden Gagić na konferenciji za novinare najavili su ubrzanje suradnje u rješavanju sudbine zatočenih i nestalih osoba tijekom Domovinskog rata te su se dogovorili i o konkretnim aktivnostima. Tako će ovaj mjesec biti preuzeto sedam identificiranih posmrtnih ostataka ekshumiranih u Srbiji i Crnoj Gori, a za idući mjesec pukovnik Grujić najavio je ekshumacije na više mjesta u SiCG. Grujić je bitnim ocijenio nedavno skidanje oznake tajnosti s dokumentata iz Vukovarske bolnice iz 1991. koji su se nalazili u arhivima vojske SiCG, što će pomoći u otkrivanju sudbina zatočenih i nestalih s vukovarskog područja.

DUBROVNIK - Predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je danas kako je ponavljanje izbora za Skupštinu Dubrovačko-neretvanske županije dobra ideja te se zauzeo za "personalizirane izbore". "Građani su dali povjerenje programima koje su kandidati zastupali u vrijeme izborne kampanje i, ako se nakon toga trguje, što nema veze s obećanjima kandidata prije izbora, to je prijevara građana", rekao je Mesić nakon svečane sjednice dubrovačkoga Gradskog vijeća. Na novinarski upit o nedavnim izgredima pripadnika specijalne policije u noćnom klubu u Zagrebu Mesić je kazao kako je činjenica da su tada bili napadnuti policajci koji su obvezni štititi građane i njihovu imovinu. "Svatko tko se usudi napadati tijela reda mora znati da će snositi i posljedice. Danas svatko može dići ruku na policajca, a to se mora prekinuti", kazao je Mesić.

ZAGREB - Hrvatski školski sindikat Preporod priopćio je danas da najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku upozoravaju na dramatično zaostajanje plaća zaposlenih u obrazovanju za prosječnim plaćama u državi, odnosno za plaćama u javnim službama. Prosječna plaća od 4.485 kuna u obrazovanju zaostajala je u studenom 110 kuna za prosječnim plaćama u državi (4.595 kuna). U siječnju 2004. godine, kada je sadašnji ministar Dragan Primorac preuzeo resor obrazovanja, prosječna plaća u obrazovanju iznosila je 4.157 kuna, odnosno bila je 87 kuna veća od prosječne plaće u državi (4.070 kuna). U protekle dvije godine Primorčeva mandata plaće u obrazovanju rasle su sporije od prosječnih plaća u državi, ali i u odnosu na rast plaća u drugim javnim i državnim službama, ističe se u priopćenju

ZAGREB - Vlada je danas predložila da se Mladen Bajić ponovno imenuje glavnim državnim odvjetnikom. Bajiću, naime, istječe mandat, pa je Vlada Saboru predložila njegovo ponovno imenovanje. Vlada je, na zatvorenom dijelu današnje sjednice, imenovala i nove pomoćnike ministara znanosti, poljoprivrede, te gospodarstva - Marija Rogača, Josipa Šarića i Antu Vučića. Imenovala je i devet članova Odbor za standarde financijskog izvještavanja, tijela koje se ustanovljuje temeljem novog Zakona o računovodstvu.

ZAGREB - Svi novi potrošači električne energije morat će imati ugrađene tzv. limitatore, a postojećim potrošačima koji ih nemaju oni bi trebali biti ugrađeni u idućih deset godina, predviđeno je Općim uvjetima za opskrbu električne energije koji će se početi primjenjivati od 1. travnja ove godine. Limitatori ne znače ograničenje potrošnje struje, već nadzor da se troši koliko je kupac kroz elektroenergetsku suglasnost zakupio, istaknuo je ministar gospodarstva Branko Vukelić na današnjoj sjednici Vlade. Troškove ugradnje limitatora, odnosno "ograničavala strujnog opterećenja snosit će HEP, a ne građani", rekao je Vukelić.

ZAGREB - Glavni državni inspektor Kruno Kovačević priopćio je danas da "trgovac treba i može istaknuti samo onu maloprodajnu cijenu koju je zadužio po odredbama Pravilnika o popisu robe". Trgovac mora istaknuti utvrđenu maloprodajnu cijenu proizvoda koje prodaje i označiti ju u kunama. Zakon o zaštiti potrošača krši trgovac koji uz maloprodajnu cijenu istakne i plus 0,50 kuna povratne naknade, jer zbunjuje potrošača koji može shvatiti da je obvezan platiti veći trošak, a nije. Također Pravilnik o obliku i načinu vođenja popisa robe krše trgovci koji potrošaču u računu naplaćuju ambalažu za pića i napitke koja je sastavni dio pakovine, jer zapravo naplaćuje proizvod koji nije zadužio u Popisu robe, navodi glavni državni inspektor Kovačević.

ZAGREB - Predstavnici saborskog Kluba regionalnih stranaka prozvali su danas Ministarstvo zdravstva da najavljuje zdravstvenu reformu bez ikakvih stručnih analiza te da zanemaruje mjere zdravstvene reforme od 1998. do 2004. "Tko ima moralno i političko pravo mjesecima govoriti da se priprema početak reforme hrvatskog zdravstva bez ikakvih stručnih materijala i analiza stanja u zdravstvu", upitao je Nikola Ivaniš (PGS) na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Podsjetio je da je još 1998. Sabor donio prvi dokument o zdravstvenoj reformi koji je nakon dvije godine promijenjen te pozvao Ministarstvo zdravstva da se očituje o tome koliko je građane stajala reforma od 1998. do 2004. "Ne možemo svake dvije godine izmišljati toplu vodu, jer dokle god Sabor ne otkaže svoje odluke, one su obvezatne.

ZAGREB - Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare da su učestala poskupljenja udar na ionako nizak umirovljenički standard. Cijena vode u četiri je godine udvostručena, dok je Čistoća, koja u plaćenom oglasu obmanjuje javnost kako devet godina nije mijenjala cijene, 2002. poskupila za 25,6 posto, te sada za još 27,7 posto, rekao je član Predsjedništva Glavnog odbora SUH-a Ivan Maričić. Tome treba dodati 144 kune godišnje za odvoz glomaznog otpada, kao i poskupljenja zdravstvenih i medicinskih usluga, a sve su to dodatna opterećenja na siromašan umirovljenički džep, za što bi netko trebao odgovarati.

ZAGREB - Stranka demokratske akcije Hrvatska (SDAH) nezadovoljna je provedbom Sporazuma o suradnji s hrvatskom Vladom, istaknuo je danas njezin predsjednik Šemso Tanković na konferenciji za novinare. On je među ostalim, rekao da traže rješenje pitanja dvojnog iskazivanja pripadnika bošnjačkog naroda u Hrvatskoj koje ih dovodi u položaj da ne mogu ostvariti neka prava u nekim sredinama. U 25 gradova i općina kada bi se izvršila promjena nacionalne pripadnosti Musliman u Bošnjaka prešli bi cenzus od pet posto, dobili bi zastupnika i ostvarili pripadajuća prava, primjerice u Labinu i Dubrovniku, tvrdi Tanković. Pokušajima da se to pitanje stavi na dnevni red neke institucije tome pružaju otpor, ustvrdio Tanković spomenuvši pri tom Vladin Ured za nacionalne manjine.

ZAGREB - Sindikat tvrtke Coca-Cola Beverages Hrvatska danas je započeo štrajk tražeći povećanje plaća i veće otpremnine za višak radnika, dok Uprava tvrdi da je štrajk nezakonit. Zbog štrajka ne rade punionice ni distribucija Coca-Colinih proizvoda u cijeloj Hrvatskoj, no Uprava tvrdi da na hrvatskom tržištu neće doći do nestašice, jer će unajmiti druge prijevoznike. Štrajka oko 250 radnika u proizvodnji i distribuciji, od ukupno 750 zaposlenih u punionicama u Zagrebu i Solinu te distributivnom centru u Požegi, rekao je novinarima predsjednik sindikata Coca-Cole Marijan Sokačić.

ZAGREB - Dvojicu jučer uhićenih redara iz "Bel Amija" policija sumnjiči da su sudjelovali u teškom ozljeđivanju specijalca Ilije Franića i danas će ih prepratiti istražnom sucu, doznaje se danas u zagrebačkoj policiji. "Snimkama i operativnim radom utvrđeno je da su dvojica uhićenih sudjelovali u sukobu i teškom ozljeđivanju specijalca", kazao je zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Novak. Jednog od uhićenih policija je jučer pronašla u unajmljenom stanu na Borovju, dok se drugi sam predao policiji. Neslužbeno se doznaje da je u akciji na Borovju, koja je prema policijskom priznanju bila nešto manjeg opsega od ranije u naselju Lanište, uhićen Zdenko Marelja, dok se Pero Colnar sam javio policiji.

OSIJEK - Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku donio je jučer rješenje o provedbi istrage nad petoricom časnika tzv. JNA zbog sumnje da su počinili kažnjiva djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, izvijestio je danas glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku i zamjenik predsjednika Miroslav Rožac. Istraga je pokrenuta protiv pukovnika Bore Ivanovića, potpukovnika Dušana Lončara, kapetana I. klase Budimira Popadića, kapetana Ilije Dekića i kapetana Milomira Milosavljevića, a na osnovi istražnog zahtjeva županijskoga državnog odvjetnika Davora Petričevića 30. siječnja.

ZAGREB - Predsjednik Nadzornog odbora Montmontaže Nikola Lisičar, koji je u ponedjeljak prostrijeljen pred svojom kućom u zagrebačkom naselju Trnovčica, ne poznaje napadača, ali je ipak dao njegov detaljan opis, kažu u zagrebačkoj policiji. Riječ je o nižem i jačem muškarcu starom oko 50 godina, kazao je zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Novak. No, unatoč opisu policija još uvijek nema konkretnog traga do počinitelja. Stoga i dalje provjeravaju sve moguće verzije događaja i obavljaju brojne razgovore, među ostalim i s radnicima Montmontaže, kaže Novak. Dodao je da će policija ponovno morati opširnije razgovarati s ozlijeđenim Lisičarom, no to će biti moguće tek kada se oporavi.

ZAGREB - Pripadnik specijalne jedinice MUP-a u Lučkom Ilija Franić, koji je zbog ozljeda u tučnjavi u noćnom klubu "Bel Ami" prevezen i operiran u Kliničkoj bolnici "Dubravi", još se ne osjeća dobro i liječnici sumnjaju da je zadobio i potres mozga, rekla je danas prof. Naranđa Aljinović-Ratković iz KB-a "Dubrave". Franića je jučer pregledao neurolog, a danas će obaviti CT mozga i EEG. Mora mirovati, a kući će biti otpušten tek idući tjedan, izjavila je za Hinu prof. Aljinović-Ratković. Rekla je da je Franić snažan i želio bi odmah kući, ali kako ima glavobolje, sumnja se da je u subotnjoj tučnjavi u "Bel Amiju" zadobio i potres mozga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙