FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski predsjednik Drnovšek predložio plan za Darfur

LJUBLJANA,2. veljače 2006.(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšeku četvrtak je na konferenciji za novinare rekao da je sudanskoj vladii pobunjenicima u Darfuru, zapadnoj pokrajini te države, prenio svojmirovni plan od deset točaka.
LJUBLJANA,2. veljače 2006.(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u četvrtak je na konferenciji za novinare rekao da je sudanskoj vladi i pobunjenicima u Darfuru, zapadnoj pokrajini te države, prenio svoj mirovni plan od deset točaka.

Osnova Drnovšekova političkog rješenja je da Darfur dobije autonomni status po uzoru na jug Sudana, a dio prijedloga je i plan po kojemu bi međunarodna zajednica trebala osigurati sigurnost i mir u Darfuru.

Drnovšek je rekao da ga je sudanska vlada pozvala da odgodi posjet koji je Kartumu i Darfuru planirao za 13. i 14. ovog mjeseca.

Slovenski predsjednik u zadnjih je nekoliko mjeseci u više apela svjetskim liderima pozvao na sprječavanje potencijalne "humanitarne katastrofe" u Darfuru, te kritizirao međunarodnu zajednicu zbog inertnosti u rješavanju darfurske krize za koju je ocijenio da je posljednica sukobljenih geopolitičkih interesa velikih sila u toj državi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙