FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek pozvao na rješenje pitanja "izbrisanih"

LJUBLJANA,9. siječnja 2006.(Hina) - Slovenski predsjednik JanezDrnovšek u ponedjeljak je u pismu upućenom predsjedniku parlamenta ivlade te predsjednicima političkih stranaka pozvao da se zakonskimrješenjem na osnovi odluke Ustavnog suda riješi pitanje "izbrisanih",odnosno neslovenaca koji su početkom 1992. brisani iz registra stalnogstanovništva jer nisu tražili slovensko državljanstvo ili im ono nijepriznato, pa su izgubili dotadašnja prava.
LJUBLJANA,9. siječnja 2006.(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u ponedjeljak je u pismu upućenom predsjedniku parlamenta i vlade te predsjednicima političkih stranaka pozvao da se zakonskim rješenjem na osnovi odluke Ustavnog suda riješi pitanje "izbrisanih", odnosno neslovenaca koji su početkom 1992. brisani iz registra stalnog stanovništva jer nisu tražili slovensko državljanstvo ili im ono nije priznato, pa su izgubili dotadašnja prava.

"Uskoro će se navršiti sedam godina otkako je Ustavni sud odredio da treba ukinuti nepravdu prema takozvanim izbrisanim stanovnicima Slovenije u veljači 1992. godine. Krajnje je vrijeme da slovenska politika nađe zajednički jezik i odgovarajuća zakonska rješenja kako bi se ispravila nepravda koja predstavlja teret za našu mladu državu", navodi Drnovšek u pismu sadržaj kojega je u priopćenju za javnost u ponedjeljak prenio njegov ured.

Drnovšek je u pismu ocijenio da prijedlog ustavnog zakona koji je za rješenje tog pitanja pripremila vlada Janeza Janše "unatoč određenim rezervama" predstavlja "odgovarajuću osnovu za daljnje razgovore između stranaka".

Spomenuti zakon koji bi trebalo prihvatiti dvotrećinskom većinom nije naišao na odobravanje stranaka lijevog centra koje neslužbeno ocjenjuju da se njime zaobilazi smisao odluke Ustavnog suda koji je brisanje neslovenaca bez slovenskog državljanstva prije sedam godine ocijenio odlukom bez pravne osnove i preporučio da im se vrati domicil u Sloveniji.

Kako u svojem pismu vladi i strankama navodi Drnovšek, Sloveniji je potreban dogovor o tom pitanju jer to treba Slovenija kao pravna država.

Prema podacima koje je svojedobno objavio Ustavni sud, riječ je o rješenju za nešto više od 18.000 ljudi koji i danas žive u Sloveniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙