FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek o Kosovu i svom zdravlju

LJUBLJANA,24. siječnja(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek uutorak je, na konferenciji za novinare, rekao da je smrću IbrahimaRugove situacija na Kosovu dodatno zakomplicirana budući da predstojepregovori o statusu Kosova, te da je Rugova predstavljao moralniautoritet među kosovskim Albancima kakav je u toj situacijineophodan.
LJUBLJANA,24. siječnja(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u utorak je, na konferenciji za novinare, rekao da je smrću Ibrahima Rugove situacija na Kosovu dodatno zakomplicirana budući da predstoje pregovori o statusu Kosova, te da je Rugova predstavljao moralni autoritet među kosovskim Albancima kakav je u toj situaciji neophodan.

"Situacija se komplicira, a smrt Rugove došla je u vrlo neugodno vrijeme jer Kosovo stoji pred najvažnijom odlukom", rekao je Drnovšek, pojasnivši da je Rugova bio moralni autoritet koji je neophodan u toj situaciji.

"Takav je autoritet važan da dođe do dogovora, koji uvijek predstavlja kompromis, te da takva odluka bude prihvaćena u domaćoj javnosti", rekao je Drnovšek pozvavši političare na Kosovu da "budu jedinstveni" kako bi moglo doći do rješenja. Do velikog razmimoilaženja i razlika među njima ne smije doći jer bi to "štetilo mirovnom procesu", rekao je Drnovšek.

Na pitanje o svom zdravlju, savjetima liječnika koji su mu preporučili da ne izbjegava službenu medicinu u svojoj borbi protiv karcinoma i na pitanje kako će to utjecati na njegove aktivnosti, Drnovšek je rekao da se osjeća dobro i da će nastaviti svoje aktivnosti i putovanja.

Drnovšeku je prije šest godina zbog raka operativno odstranjen jedan bubreg, a pregled izvršen prije godinu dana pokazao je sumnju o širenju bolesti, nakon čega je slovenski predsjednik promijenio životni stil i prehranu, te pribjegao i alternativnim metodama liječenja. Neki su to ocijenili potcjenjivanjem mogućeg razvoja bolesti i ignoriranjem medicinske struke s obzirom da od tada u domovini više nije bio na pregledu.

"Ako netko sumnja u moju kondiciju, neka pogleda moj program", reako je Drnovšek, pojasnivši da je imao naporan program u inozemstvu i da je zadnje tri noći proveo u zrakoplovu.

Drnovšek je konferenciju za novinare posvetio u prvom redu svojoj mirovnoj inicijativi za sudansku pokrajinu Darfur, održavši je odmah po povratku iz New Yorka, gdje ju je predstavio glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu. Slovenski predsjednik boravio je i u Boliviji, na inauguraciji novog predsjednika Eva Moralesa, koju je nazvao velikim povijesnim događajem za cijelu južnu i srednju Ameriku, s obzirom da je na to mjesto izabran pripadnik autohtonog indijanskog stanovništva i s obzirom na znak da bi to mogla biti prekretnica u nasljeđu koju je kontinentu ostavio kolonijalizam.

Slovenski predsjednik rekao je da njegova inicijativa da se prekine s inertnošću oko krize u Darfuru već daje rezultate i da je privukla medijsku pažnju i neke odazive javnih ličnosti, te da će je nastaviti "dok stvari ne dobiju pravi smjer". Po njegovim riječima, u tijeku su pripreme za njegov posjet Sudanu 13. i 14 idućeg mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙