FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor o prijedlogu Strategije reforme pravosuđa

ZAGREB,2. veljače 2006. (Hina) - Vladin prijedlog Strategije reformepravosuđa naišao je danas na podijeljene reakcije saborskih klubova -od pohvala i čestitki resornoj ministrici, Vesni Škare Ožbolt na"maloj revoluciji u gruntovnici", do ocjena da je riječ o najgorojstrategiji do sada.
ZAGREB,2. veljače 2006. (Hina) - Vladin prijedlog Strategije reforme pravosuđa naišao je danas na podijeljene reakcije saborskih klubova - od pohvala i čestitki resornoj ministrici, Vesni Škare Ožbolt na "maloj revoluciji u gruntovnici", do ocjena da je riječ o najgoroj strategiji do sada.

Klubovi vladajućih stranaka smatraju da je predložena strategija pravosuđa dobar okvir za stvaranje modernoga, učinkovitoga i neovisnog sudstva.

Emil Tomljanović (HDZ) rekao je kako su vrlo dobre Vladine mjere kojima se želi smanjiti preveliki broj od 266 sudova, rješavati zaostatke u pravosuđu, rasteretiti sudove, uvesti alternativno rješavanje sporova, skratiti trajanje sudskih postupaka i dr.

Ocijenio je da normativni preduvjeti za provođenje strategije već postoje, te da još treba razraditi ulogu prekršajnih i Upravnog suda RH.

Vojislav Stanimirović (SDSS) upozorio je da je potreban oprez kod ukidanja i spajanja nekih sudova, kako građanima na slabo naseljenim područjima sudovi ne bi ostali nedostupni.

Većina oporbenih klubova izrazila je pak sumnju da će se reforma doista provesti, ustvrdivši da je riječ o apstraktom dokumentu, bez jasnih naznaka kako i kad će se pojedine mjere provesti.

Iako je ocijenio da Vladin prijedlog treba pohvaliti kao hrabar potez, zastupnik HNS-a Nikola Vuljanić rekao je kako je riječ o tzv. "trebološkoj studiji", dodavši da je "trebologija nauka o onome što treba napraviti, a kako i kada će se to učiniti, tek će se vidjeti".

Ljubica Lalić (HSS) posumnjala je u u namjeru Vlade da osigura neovisnost sudstva. "Ako se ima na umu da tijelo koje imenuje suce - Državno sudbeno vijeće, imenuje Hrvatski sabor, onda to nije ni samostalno ni nezavisno tijelo, nego je imenovano političkom voljom većine", rekla je Lalić.

Također je kazala da u sudstvu postoji niz problema, poput puštanja predmeta u zastaru i nefunkcioniranja sustava stegovne odgovornosti, ustvrdivši da se "pod krinkom zaštite neovisnosti pravosuđa javnosti zabranjuje da komentira sablažnjive presude, nad čijim se obrazloženjima zgraža domaća i inozemna javnost".

Da je riječ o "najgoroj od svih dosadašnjih strategija" smatra HSP-ovac Miroslav Rožić, koji predloženoj strategiji predviđa "rok trajanja najdulje do slijedećih izbora".

Ocijenio je da se Strategija reforme pravosuđa ne bi smjela donositi bez nacionalnog konsenzusa, jer će ju, uvjeren je, slijedeća vlast ignorirati.

Raspravu o prijedlogu Strategije reforme pravosuđa hrvatski sabor će nastaviti sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙