FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škare Ožbolt i Kirin o sastanku europskih ministara u Beču

BEČ, 14. siječnja 2006. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin koji su predvodiliizaslanstvo RH na sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EUu Beču, u subotu su dvodnevni skup ocijenili vrlo korisnim iuspješnim.
BEČ, 14. siječnja 2006. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin koji su predvodili izaslanstvo RH na sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU u Beču, u subotu su dvodnevni skup ocijenili vrlo korisnim i uspješnim.

"Skup je visoke učinkovitosti jer se raspravljalo o vrlo konkretnim temama kao primjerice o budućnosti Europola, načinu kako rješavati probleme i razmjenjivati informacije te povećanoj suradnji na svim razinama", izjavio je ministar unutarnjih poslova RH Ivica Kirin.

Podsjetio je da je Hrvatska postala u petak punopravna članica Europola što je velika čast i obveza te da je sada na našoj zemlji da provede sve potrebne aktivnosti u cilju povećanja sigurnosti svojih građana i opravda ukazano povjerenje.

"Sastanak je za Hrvatsku bio vrlo koristan", izjavila je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i dodala da je s obzirom na pravosuđe Hrvatska na sastanku apostrofirana kao država u kojoj se stvari kreću velikom dinamikom naprijed. Također je u raspravi Hrvatska izdvojena kao jedna od zemalja koja je svjesna potrebe izjednačavanja standarda na europskoj razini.

Zbog ujednačavanja sudske prakse na razini EU posebna se rasprava vodila oko kaznenog prava i temeljnih prava građana u svjetlu prijetnji kao što su organizirani kriminal i terorizam. Kaznena politika unutar EU bila je usmjerena na utvrđivanje minimalnih standarda za postojanje kaznenih djela za korupciju, krivotvorenje novca, trgovinu ljudima itd. Kako je rekla ministrica Škare Ožbolt postojeći sustavi u praksi pokazali su se neučinkoviti i nedostatni i uveo se institut međusobnog priznavanja i izvršavanja sudskih presuda koji bi trebali povećati učinkovitost unutar EU. Prvi takav primjer je uvođenje zajedničkog europskog naloga za uhićenje.

Na marginama bečkog neformalnog sastanka ministara pravosuđa i unutarnjih poslova ministrica Škare Ožbolt i ministar Kirin imali su i niz bilateralnih susreta na kojima je bilo riječi o unaprjeđenju suradnje.

U razgovoru ministra Kirina i ministra unutarnjih poslova Bavarske Guenthera Becksteina dogovoreno je da će posjetiti slijedeći tjedan Hrvatsku. Ministar Kirin zahvalio je i na donaciji 12 terenskih vozila namijenjenih graničnoj policiji u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙