FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski sabor raspravljao je danas o Komunikacijskoj strategiji o informiranju hrvatske javnosti o EU i pripremama za članstvo, koju podupiru svi zastupnički klubovi, iako HSP-ov izražava rezerve prema tom dokumentu. HSP-ovac Tonči Tadić je istaknuo da je hrvatskim građanima potrebna točna informacija i prikaz realnog stanja što stoji u europskoj regulativi, a komunikacijska strategija, kaže, ne smije biti obična propaganda "koja će prikrivati mračne strane EU". Saborski zastupnici suglasili su se u pojedinačnoj raspravi o Strategiji da prema građanima ne treba ići navijački i nagovarati ih da na referendumu odluče o ulasku u EU, nego ih argumentirano izvijestiti o svim prednostima i nedostacima te integracije.

ZAGREB - Hrvatski je sabor danas poslijepodne raspravio prijedlog potvrđivanja ugovora o jamstvu između RH i Europske investicijske banke za izgradnju splitske obilaznice. Državni tajnik u Ministarstvu prometa Zdravko Levaković uvodno je pojasnio da je riječ o zajmu od 60 milijuna eura, kojim će Europska investicijska banka sufinancirati projekt, vrijedan ukupno 203 milijuna eura. Iako su svi klubovi najavili potporu tom ugovoru, Klub nezavisnih zastupnika iz Slavonije i Baranje te zastupnici IDS-a ocijenili su da je Dalmacija favorizirana u razvojnim projektima.

ZAGREB - Hrvatski je sabor današnje zasjedanje završio raspravom o sporazumu s BiH temeljem kojega će Hrvatska skrbiti o invalidima i obiteljima poginulih pripadnika HVO-a. Riječ je o ugovoru kojim se Hrvatska obvezuje da će do kraja ove godine zbrinuti 850 obitelji poginulih pripadnika HVO-a, a u iduće dvije godine oko 4000 ratnih invalida HVO-a kojima do sada nije bio riješen status. Podršku predloženom sporazumu najavili su klubovi HDZ-a, HSP-a, i SDP-a. Započetu će raspravu Sabor nastaviti sutra.

ZAGREB - Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u zaključcima s današnje sjednice izrazio je zabrinutost zbog incidenata na štetu nacionalnih manjina te je osudio sve etnički motivirane incidente. Također Odbor je pozvao Vladu da učini sve kako bi spriječila incidente, a čelnike lokalne samouprave da se uključe u rasvjetljavanje tih slučajeva te da stvaraju klimu snošljivosti.

ZAGREB - Saborsko Predsjedništvo danas je osnovalo organizacijski i provedbeni odbor za pripremu obilježavanja godine Nikole Tesle - na čelu organizacijskog odbora je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, a provedbenog potpredsjednik parlamenta Darko Milinović. Zadaća je provedbenog odbora da uredi spomen područje u Teslinom rodnom mjestu Smiljanu, te pripremi osnivanje memorijalnog centra i postavljanje spomenika.

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa prevelo je na engleski jezik kompletnu dokumentaciju o ratnim zločinima za koje se sumnjiči Dragan Vasiljković, poznat i kao Kapetan Dragan, pa će formalni zahtjev za njegovim izručenjem Australiji biti upućen krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna. Prije nego se zahtjev pošalje australskim vlastima potrebno je učiniti još neke zadnje provjere, izjavio je danas Hini šef kabineta ministrice pravosuđa Mario Krešić. Riječ je o dokumentaciji koju je protiv Vasiljkovića sastavio šibenski Županijski sud, a Ministartsvo pravosuđa ju je zaprimilo u ponedjeljak 23. siječnja.

VARAŽDIN - Stočari i mljekari, uz potporu raznih drugih udruga, spremni su na prosvjede ako im se do 15. veljače ne u potpunosti isplate poticaji u stočarstvu, najavio je danas u Varaždinu Stjepan Bistrović, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka. Kako je na konferenciji za novinare rekao Bistrović, poticaji kasne više mjeseci, a osim punog iznosa traže da im se poticaji plaćaju u zakonskom roku.

ZAGREB - Knjiga "Hrvatska od 7. stoljeća do Vijeća Europe" Ivana Jurišića, kojom je obuhvaćena hrvatska povijest od njenih začetaka do danas, predstavljena je danas u Učiteljskoj akademiji u Zagrebu, a u njenoj galeriji je uoči promocije otvorena izložba ilustracija knjige autora Nenada Jankovića. Recenzent Franko Mirošević vrijednost knjige vidi u tome što je ona "oslobođena mitomanskog pristupa", jer se, nepomenuo je, temelji na historiografskim rezultatima i spoznajama. Jurišić je u taj, kako je kazao Mirošević, pouzdan, praktičan i lijep vodič kroz hrvatsku prošlost, utkao sve bitne događaje, prijelomne epohe i osobe važne za povijesna zbivanja na našim prostorima. Jurišićevo djelo podijeljeno je u devet cjelina. Počinje poglavljem o prostoru današnje Hrvatske prije dolaska Hrvata, kada su ovdje prodrli Kelti koji su s ilirskim plemenima do dolaska Rimljana činili osnovicu pučanstva, a završava samostalnom Republikom Hrvatskom. Knjigu je objavila zagrebačka izdavačka kuća Slovo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙