FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlasnica želi da Klimtove slike ostanu u Austriji

BEČ, 17. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Maria Altmann, koja jepobijedila u sporu s Republikom Austrijom oko vlasništva nad slikamasecesijskog umjetnika Gustava Klimta, koja su njenoj obitelji oduzelinacisti, želi da najpoznatija djela ostanu u Austriji, ali Beč kaže dasi ih ne može priuštiti.
BEČ, 17. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Maria Altmann, koja je pobijedila u sporu s Republikom Austrijom oko vlasništva nad slikama secesijskog umjetnika Gustava Klimta, koja su njenoj obitelji oduzeli nacisti, želi da najpoznatija djela ostanu u Austriji, ali Beč kaže da si ih ne može priuštiti.

Sud je u ponedjeljak naredio da Austrija vrati pet Klimtovih slika Mariji Altmann, jedinoj preživjeloj nasljednici njihova nekadašnjeg židovskog vlasnika koji je pobjegao iz zemlje za vrijeme nacista.

Slike čiju vrijednost stručnjaci procjenjuju na više od 100 milijuna eura (121,4 milijuna dolara), uključuju jednu od najpoznatijih Klimtovih slika, Adele Bloch-Bauer I, portret supruge prvotnog vlasnika optočen zlatom, te još jedan njezin portret.

"Voljela bih da i portreti ostanu u Austriji", rekla je Atlmann austrijskoj državnoj televiziji u ponedjeljak, dodajući kako želi da krajolici ostanu u muzejima.

Slika su se domogli nacisti kad je Njemačka pripojila Austriju 1938. godine te su izložene u austrijskoj Galeriji Belvedere nakon Drugog svjetskog rata, gdje ih se i danas drži.

Austrijska ministrica kulture Elisabeth Gehrer rekla je, međutim, da si Austrija ne može priuštiti otkup slika, citirajući medijska izvješća da samo Adele Bloch-Bauer I, zvana "Zlatna Adele", vrijedi između 70 i 100 milijuna eura.

"Sedamdeset milijuna eura predstavlja cjelokupni proračun za sve muzeje u Austriji, sve državne muzeje", rekla je Gehrer austrijskom državnom radiju.

Altmann (89), nećakinja vlasnika slika, češkog šećernog magnata Ferdinanda Bloch-Bauera, tužila je Austriju 1999. godine. Ona i austrijska vlada složili su se da će poštivati odluku suda u Beču koji je presudio u njezinu korist.

Kad je supruga Bloch-Bauera Adele umrla 1925. ostavila je oporuku u kojoj traži od supruga da ostavi umjetnine austrijskoj galeriji nakon njegove smrti.

Ferdinand Bloch-Bauer pobjegao je iz Beča u Švicarsku gdje je umro 1945. godine.

U svojoj oporuci ostavio je sve svojem nećaku i nećakinjama, uključujući Altmann. No, njegova obitelj složila se 1946. da slike pripadaju austrijskoj vladi, sukladno želji njegove supruge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙