FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen prvi Registar kulturnih dobara

ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) - Prva publikacija Registra kulturnihdobara Republike Hrvatske, u kojoj su objavljeni podatci o zaštićenojnepokretnoj baštini na području Varaždinske i Međimurske županije,predstavljena je danas u Ministarstvu kulture.
ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) - Prva publikacija Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske, u kojoj su objavljeni podatci o zaštićenoj nepokretnoj baštini na području Varaždinske i Međimurske županije, predstavljena je danas u Ministarstvu kulture.

Ministar kulture Božo Biškupić, na čiju je inicijativu započet taj veliki i važan projekt, izrazio je zadovoljstvo izlaskom prve u nizu od 20 najavljenih publikacija, rekavši kako je registracija kulturnog dobra nužna i predstavlja minimum standarda u zaštiti kulturne baštine.

Napomenuo je kako je to dobar temelj koji podrazumijeva stalnu dopunu i izmjene koje će najviše biti uvjetovane daljnjim istraživanjem i revarolizacijom kulturne baštine.

Po ministrovim riječima Registar nudi najširoj javnosti temeljne informacije o povijesnim gradovima, selima, kulturnim krajolicima i parkovima, arheološkim nalazištima na kopnu i pod morem, memorijalnim spomenicima i područjima, pojedinačnim građevinama od skromnih tradicijskih kuća do dvoraca i katedrala.

Ovaj pregled s naznakama glavnih osobitosti hrvatske graditeljske baštine uspio je pokazati svu vrsnoću i slojevitost toga dijela nepokretnih kulturnih dobara, rekao je Biškupić.

Ministar je zahvalio djelatnicima Konzervatorskog odjela u Varaždinu koji su obavili istraživanja na kulturnoj baštini koja u spomenute dvije županije obuhvaća 188 kulturnih dobara i četiri urbane cjeline.

Registar će se prodavati uz Narodne novine, a prva publikacija tiskana je u 1000 primjeraka.

Biškupić je najavio da će i hrvatski muzeji početi publicirati vlastitu građu dodavši kako će to biti od velike koristi gradovima i županijama te svim udrugama koje skrbe o zaštiti kulturne baštine.

Pomoćnik ministra i glavni urednik Registra Jasen Mesić istaknuo je kako je ovo prava prezentacija kulturnih dobara te da će ona pojačati svijest o vrijednosti nacionalne baštine.

Publikacija je pokazala kako zajedničko djelovanje Ministarstva kulture, vlasnika kulturnih dobara i jedinica lokalne uprave otvara nove mogućnosti zaštite i očuvanja nacionalne baštine te nastavlja uzlaznu liniju znanja i prepoznavanja, a time i veće skrbi o hrvatskom kulturnom i povijesnom naslijeđu, istaknuo je Mesić.

Uskoro bi trebale izići publikacije o Primorsko-goranskoj i Karlovačkoj županiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙