FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Republikanci traže novog vođu u Zastupničkom domu

WASHINGTON/ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Američka Republikanskastranka, ozbiljno uzdrmana velikim lobističkim skandalom i sveslabijim rejtingom, suočena je s izborom novog stranačkog vođe uZastupničkom domu američkog Kongresa nakon što je kontroverzni TomDeLay u subotu, pod pritiskom stranke, podnio ostavku na tu dužnost,prenose američki mediji.
WASHINGTON/ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Američka Republikanska stranka, ozbiljno uzdrmana velikim lobističkim skandalom i sve slabijim rejtingom, suočena je s izborom novog stranačkog vođe u Zastupničkom domu američkog Kongresa nakon što je kontroverzni Tom DeLay u subotu, pod pritiskom stranke, podnio ostavku na tu dužnost, prenose američki mediji.

Kandidaturu za drugo mjesto u stranci u Zastupničkom domu u nedjelju su najavili John Boehner, iz savezne države Ohio, i Roy Blunt, zastupnik zadužen za stranačku disciplinu iz Missourija, a glasovanje se očekuje krajem siječnja.

Dužnost stranačkog vođe u Zastupničkom domu ključna je za promicanje republikanske politike na Capitol Hillu i može postati odskočnom daskom za mjesto predsjednika Doma koje trenutačno pripada Dennisu Hasteru.

Dosadašnji vođa Republikanaca u Zastupničkom domu Tom DeLay (58), simbol konzervativne revolucije u Kongresu, ostavku je podnio pod velikim pritiskom stranke zbog kaznenog postupka koji se protiv njega vodi u njegovu rodnom Texasu zbog sumnjivog financiranja predizbornih kampanja teksaških zastupnika.

DeLay je u vrhu stranke od njezine izborne pobjede 1994., a njezin vođa u Zastupničkom domu bio je od 1999. godine.

Prikupio je milijune dolara za kampanje svojih kolega, kako konzervativnih tako i umjerenih, osiguravši si njihovo povjerenje neovisno o njihovim uvjerenjima.

Gotovo proračunato izazivao je kontroverze, uključujući sudjelovanje u pokušaju da se korporacije i industrijske grupacije prisili da zaposle više republikanskih lobista, a bio je i pokretačka sila iza opoziva predsjednika Billa Clintona 1999. godine.

Njegova ostavka unatoč tome nije oduševila Demokrate koji će na izborima u studenome pokušati ponovno osvojiti Zastupnički dom.

"Kultura korupcije toliko je uzela maha kod Republikanaca da ostavka jedne osobe nije dovoljna", ocijenila je čelnica Demokrata Nancy Pelosi iz Kalifornije.

Za DeLayevog nasljednika natjecat će se John Boehner, zastupnik iz savezne države Ohio, i Roy Blunt, zastupnik zadužen za stranačku disciplinu iz Missourija.

Roy Blunt (55) počeo je karijeru kao DeLayev štićenik, koji ga je 1999. imenovao zamjenikom dužnosnika stranke zaduženog za stranačku disciplinu, i dosad je vjerno slijedio stranačke prioritete, uključujući protivljenje pobačaju i zauzimanje za smanjenje poreza.

Njegov izbor značio bi održavanje statusa quo u vodstvu stranke u trenutku kada čak i neki Republikanci traže radikalnu reformu njezina rada.

Brigu za stranačku discplinu u tom bi slučaju preuzeo vjerojatno Bluntov sadašnji zamjenik Eric Cantor iz Virginije.

Boehneru (56) također nisu strane čelne pozicije u stranci. U Kongres je izabran 1990. i otada je brzo napredovao. Od 1994., kada su Republikanci preuzeli kontrolu u Kongresu, do izbora 1998., bio je vođa stranačke Konferencije u Zastupničkom domu, što je četvrta dužnost u stranci, a od 2001. predsjednik je Odbora za obrazovanje i radnu snagu i zaslužan je za usvajanje niza važnih zakona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙