FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od Bushova govora o stanju nacije očekuje se poticaj njegovu političkom oporavku

WASHINGTON,30. siječnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushiskoristit će svoj govor o stanju nacije kako bi naglasio napredak uIraku i snagu američke ekonomije nastojeći potaknuti svoju oslabljenupopularnost i dati zamah republikanskoj stranci za očuvanje prevlastiu Kongresu na izborima u studenom.
WASHINGTON,30. siječnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush iskoristit će svoj govor o stanju nacije kako bi naglasio napredak u Iraku i snagu američke ekonomije nastojeći potaknuti svoju oslabljenu popularnost i dati zamah republikanskoj stranci za očuvanje prevlasti u Kongresu na izborima u studenom.

U njegovom godišnjem obraćanju Kongresu u utorak navečer ne očekuju se velike inicijative za koje u Washingtonu ne postoji niti politička volja niti financijska sredstva.

Bush će svoj govor održati pod teretom najniže popularnosti među svim poslijeratnim američkim predsjednicima na početku šeste godine predsjedništva, osim Richarda Nixona pogođenog skandalom Watergate. Najnovija anketa lista The Washington Post i televizije ABC News pokazuje da samo 42 posto Amerikanaca odobrava način na koji Bush obavlja posao predsjednika, što je odraz njihove kritike stanja u Iraku i rasta cijena benzina.

Republikanski analitičari kažu da će govor biti strateški po naravi i da će Bush iznijeti svoju viziju za rješenja ključnih pitanja.

Očekuje se da će Bush nastaviti inzistirati kako se u Iraku ostvaruje stvaran napredak u demokratskoj stabilizaciji zemlje te kako je američko gospodarstvo snažno unatoč slabom rastu od 1,1 posto u posljednjem kvartalu 2005.

Naglasak na borbi protiv terorizma, jednoj od jakih strana njegova predsjedništva, također bi trebao zauzeti značajno mjesto u njegovu govoru čiji će televizijski prijenos pratiti milijuni Amerikanaca.

Bush će vjerojatno opet stati u nepokolebljivu obranu svog kontroverznog programa da se bez sudskog naloga mogu nadzirati međunarodne komunikacije američkih građana kako bi se otkrile moguće veze s Al Qaidom, unatoč optužbama demokrata da se radi o nezakonitom špijuniranju unutar SAD-a.

Pred Bushom je teška zadaća da povrati politički zamah za republikansku stranku koja na izborima u studenom želi očuvati premoć u oba dom Kongresa, Zastupničkom domu i Senatu.

Oporbeni demokrati, koji će nastojati osvojiti kontrolu u barem jednom od dva doma, kažu da predsjednikov optimizam neće prevladati ono što nazivaju zabrinutošću Amerikanaca zbog smjera kojim idu Sjedinjene Države.

"Reći će nam da je stanje nacije dobro. Ali u ključnim pitanjima koja sežu od zdravstvenih troškova, cijena energije, školarina, proračunskog deficita do nacionalne sigurnosti vidimo da politika republikanaca na vlasti ne odgovara prioritetima američkog naroda i američki narod želi znati zašto", rekla je čelnica demokrata u Zastupničkom domu Kongresa Nancy Pelosi.

Obećavajući kako će trošiti politički kapital koji je stekao osvajanjem drugog mandata u Bijeloj kući Bush je u prošlogodišnjem govoru o Stanju nacije ocrtao dalekosežne ciljeve koji uključuju i plan za djelomičnu privatizaciju državnog mirovinskog fonda te program širenja demokracije diljem svijeta.

Bushovi politički protivnici iznose kako je plan za privatizaciju mirovinskog osiguranja, koji je naišao na opći otpor, u međuvremenu je praktički mrtav, a širenje demokracije se pokazalo dvosjeklim mačem kao što ilustrira primjer pobjede militantnog Hamasa na prošlotjednim palestinskim izborima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙