FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD najavile 1,1 milijardu dolara pomoći Afganistanu

ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Glavni tajnik UN Kofi Annan uutorak je na konferenciji o Afganistanu u Londonu rekao kako sudemokracija i sigurnost Afganistana "globalna briga", a SAD sunajavile više od milijardu dolara pomoći toj zemlji u razdoblju 2006.- 2007., objavile su agencije.
ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Glavni tajnik UN Kofi Annan u utorak je na konferenciji o Afganistanu u Londonu rekao kako su demokracija i sigurnost Afganistana "globalna briga", a SAD su najavile više od milijardu dolara pomoći toj zemlji u razdoblju 2006. - 2007., objavile su agencije.

Govoreći na otvaranju dvodnevne konferencije o budućnosti Afganistana, Annan je rekao kako je nedavni porast nasilja "tužni podsjetnik krhkoće mira u Afganistanu".

No napredak u toj zemlji u interesu je cijele međunarodne zajednice, naglasio je Annan i pozvao na nastavak potpore Afganistanu.

Međunarodna konferencija o Afganistanu, na kojoj sudjeluju predstavnici više od 60 zemalja, treba potvrditi svoju potporu Kabulu u razdoblju od još pet godina.

Konferenciju kojoj, među ostalima, nazoče afganistanski predsjednik Hamid Karzai, američka državna tajnica Condoleezza Rice, glavni tajnik UN Kofi Annan i britanski premijer Tony Blair, trebalo bi obilježiti potpisivanje petogodišnjeg partnerskog plana između Afganistana i međunarodne zajednice, poznatog kao Afghanistan Compact, predviđeno za utorak ujutro.

Partnerski plan bi afganistanskoj vladi trebao poslužiti kao smjernice za jamčenje sigurnosti, poštovanja ljudskih prava, gospodarski i društveni razvoj i borbu protiv droge, nakon čeverogodišnjeg razdoblja političke tranzicije nakon pada talibanskog režima krajem 2001. godine.

Condoleezza Rice je istaknula namjeru SAD da, uz odobrenje Kongresa, za pomoć Afganistanu izdvoje dodatnih 1,1 milijardu dolara za razdoblje 2006.-2007. godina.

"Osim naših prijašnjih angažmana u iznosu od gotovo šest milijardi dolara, ponosna sam što mogu najaviti da će predsjednik (George) Bush od Kongresa zatražiti odobrenje dodatnih 1,1 milijarde dolara pomoći sljedeće godine" za proračunsko razdoblje 2006.-2007., koje počinje u listopadu, kazala je Rice.

"SAD se jasno zauzimaju za dugoročni uspjeh Afganistana, jer za nas je tu riječ o dugoročnom partnerstvu", rekla je američka državna tajnica.

"Transformacija Afganistana (iz tiranije u demokraciju) je iznimna, ali nepotpuna. Od presudne je važnosti jačanje naše potpore afganistanskom narodu", dodala je.

"Afganistanu i dalje prijeti terorizam i oni koji žele povratak ekstremizma. Moramo poduprijeti Afganistan zbog dobrobiti njegova naroda, ali i kako bismo zajamčili demokraciju i slobodu ostatku svijeta. Moramo udvostručiti napore kako bismo uspjeli i učvrstili demokraciju", izjavio je ranije na otvorenju konferencije britanski premijer Tony Blair.

Također je najavio kako se Britanija obvezala u sljedeće tri godine Afganistanu uputiti 500 milijuna funti pomoći.

Usvajanjem ustava i demokratskim izborom predsjednika (Karzaija), Afganistan je okončao razdoblje političke tranzicije, ali je i dalje krhka država čija stabilnost ovisi o međunarodnoj, osobito američkoj, nazočnosti.

Razmjernu stabilnost jedne od najsiromašnijih zemalja na svijetu, opterećene nasiljem, korupcijom i trgovinom drogom, jamči 30 tisuća stranih vojnika, među kojima 20 tisuća pripada koaliciji na čelu sa SAD, dok preostalih 10 tisuća osiguravaju zemlje članice NATO saveza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙