FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Sloveniji od 1. ožujka obvezno označavanje cijena i u eurima

LJUBLJANA,1. veljače(Hina) - Od prvog ožujka u Sloveniji će početidvostruko označavanje cijena, odnosno trgovine i ugostitelji morat ćecijenu, osim u slovenskim tolarima, izraziti i u eurima.
LJUBLJANA,1. veljače(Hina) - Od prvog ožujka u Sloveniji će početi dvostruko označavanje cijena, odnosno trgovine i ugostitelji morat će cijenu, osim u slovenskim tolarima, izraziti i u eurima.

Riječ je o zakonskoj obvezi, a onima koji budu kršili zakon prijete kazne do visine 1200 eura.

Predstavnici slovenske Vlade danas su, mjesec dana pred početak primjene Zakona o dvostrukom označavanju cijena, pojasnili da će se dvostruke cijene navoditi na računima samo za ukupni iznos usluge ili kupljene robe, a ne za pojedine usluge i artikle. Pri preračunavanju cijena artikala u trgovinama u eure obvezno je zaokruživanje na dvije decimale, a kako ne bi došlo do učinka poskupljenja stvar će provjeravati vodeća nevladina udruga za zaštitu potrošača.

Dvostruko označavanje cijene ne važi za benzinske crpke, male obrtnike i organizatore igara na sreću.

Najveća sindikalna središnjica predložila je da se od 1. rujna u "informativnim eurima" počnu prikazivati i neto plaće, a poslodavci su naklonjeni toj ideji.

Sindikati su upozorili da informativno isticanje cijena u eurima može imati i negativne psihološke učinke, tim prije što još nije jasno hoće li 1. siječnja 2007, kad bi u Sloveniji počela stvarna zamjena tolara u eure tečaj razmjene biti fiksiran u sadašnjem omjeru.

Europski povjerenik za monetarna pitanja Joaquin Almunia izjavio je danas u Bruxellesu da Slovenija za sada ispunjava kriterije za uvođenje eura s početkom iduće godine, no da rizici još postoje. Almunia je rekao da je u pogledu priprema za uvođenje eura Slovenija u boljoj situaciji od Estonije i Litve koje su također u euro-čekaonici. Ocjenu o tome koje od zemalja koje žele uvesti euro u idućoj godini i ispunjavaju potrebne konvergencijske kriterije, Europska komisija će objaviti idućeg mjeseca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙