FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 15. siječnja 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 15. siječnja 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

NEW YORK - Pseći visoko istančani njuh mogao bi pomoći u ranoj dijagnostici karcinoma, zaključak je skupine istraživača pod vodstvom Michaela McCullocha iz Pine Street Foundation iz Kalifornije. Istraživanje je pokazalo da trenirani psi mogu detektirati plućni karcinom i rak dojke u ranom stadiju njušeći dah pacijenata. "Istraživači su primijetili da stanice raka ispuštaju molekule različite od onih iz zdravih stanica, i to je ono što bi visoko osjetljiv pseći nos mogao zamijetiti", rekao je McCulloch. Za njegovo istraživanje, pet pasa trenirano je da različito odgovori na dah zdravih i bolesnih pacijenata.

LONDON - Na tisuće se tinejdžerki natjecalo u subotu za ulogu u sljedećem filmu o Harryu Potteru. Djevojčice u dobi od 13 do 16 strpljivo su čekale da dođu na red za audiciju za ulogu Lune Lovegood, pomoćnice čarobnjaka u filmu "Harry Potter i feniksov red". U knjizi je Luna opisana kao neobična djevojčica, ne previše prihvaćena od svojih vršnjaka. S čarobnim štapićem kojeg drži iza uha i ogrlicom od plutenih čepova, ova četrnaestogodišnjakinja često je u oblacima. Uspješna će se kandidatkinja pridružiti ekipi koja se sastoji od Daniela Radcliffa u ulozi samog Harrya, Emme Watson u ulozi Hermione Granger i Ruperta Grinta u ulozi Rona Weasleya.

RIGA - Unatoč preporuci Europske središnje banke, Latvija je odlučila da će zajedničku europsku valutu umjesto "euro" pisati "eiro". Vlada u Rigi prošloga je tjedna glasovala da se euro, koji bi zemlja trebala usvojiti 2008., u nacionalnom zakonodavstvu i prijevodima europskog zakonodavstva piše "eiro", dok će na novčanicama i kovanicama pisati "euro". Ataše u latvijskom ministarstvu financija Mihail Kozlovs kazao je da kombinacija samoglasnika 'e-u' u latvijskom ne postoji. "Prema pravilima latvijskog jezika, ta se kombinacija prevodi u 'e-i'", rekao je. I neke druge nove zemlje članice imaju problema s pisanjem eura, uključujući Maltu i Mađarsku. Litva i Slovenija, koje bi 2007. među prvima trebale prijeći na euro, dogovorile su kompromisna rješenja. "Euro" će tako koristiti u službenim pravnim dokumentima i u međunarodne svrhe, dok će u zemlji valuta biti poznata kao "evro" u Sloveniji i "euras" u Litvi, također zbog lingvističkih razloga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙