FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenskim domaćinstvima kalkulatori za računanje u eurima

LJUBLJANA, 11. siječnja 2006. (Hina) - Sva slovenska domaćinstva dobitće na jesen od Ministarstva financija besplatne kalkulatore zapreračunavanje sadašnjih slovenskih tolara u eure, piše u srijeduslovensko novinstvo.
LJUBLJANA, 11. siječnja 2006. (Hina) - Sva slovenska domaćinstva dobit će na jesen od Ministarstva financija besplatne kalkulatore za preračunavanje sadašnjih slovenskih tolara u eure, piše u srijedu slovensko novinstvo.

Sredstva su osigurana u okviru promocijske akcije za pripremu na uvođenje zajedničke europske valute kojom će se Slovenci služiti od početka iduće godine, a dobavljač kalkulatora izabran je na natječaju na koji se se prijavile tri tvrtke. Uvjet je bio da cijena kalkulatora ne prelazi jedan euro i da računa na tri decimale.

Sadašnja slovenska valuta tolar na jesen će biti u upotrebi 15 godina, a sadašnji omjer tolar-euro je 239,50: 1.

Kako piše poslovni dnevnik "Finance" u broju od srijede, ovih će dana središnja banka objaviti i prijedlog zakona o preuzimanju zajedničke europske valute od 1. siječnja 2007. godine. Prema prijedlogu, prva dva tjedna paralelno bi bili u cirkulaciji tolari i euri. Prvih 60 dana tolari bi se u europsku valutu mijenjali po fiksnom tečaju i bez bankovne provizije, a banke bi i nakon tog toga bez vremenskog ograničenja vršile zamjenu tolarskih novčanica. Izuzetak će biti kovanice za koje je rok zamjene 10 godina.

Izvješće Europske komisije sredinom ove godine trebalo bi utvrditi ispunjava li Slovenija sve uvjete za preuzimanje zajedničke europske valute. Vladin ured za makroekonomiju priopćio je u utorak da Slovenija ispunjava sve konvergencijske kriterije za preuzimanje eura početkom iduće godine i da je minimalna mogućnost da neki od konvergencijskih kriterija ne bude ispunjen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙