FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Davos: Tijekove kapitala treba usmjeriti u zemlje u razvoju

DAVOS, 28. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Svjetska gospodarska neravnotežamora se ispraviti kako bi se tijekovi kapitala iz bogatih zemaljausmjerili u zemlje u razvoju, a ne obrnuto kako je trenutačno slučaj,ocijenili su u subotu svjetski gospodarski stručnjaci okupljeni uDavosu.
DAVOS, 28. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Svjetska gospodarska neravnoteža mora se ispraviti kako bi se tijekovi kapitala iz bogatih zemalja usmjerili u zemlje u razvoju, a ne obrnuto kako je trenutačno slučaj, ocijenili su u subotu svjetski gospodarski stručnjaci okupljeni u Davosu.

Indijski ministar financija Palaniappan Chadambaram izrazio je žaljenje što "neravnoteža na svjetskoj razini nije ispravljena", što se odražava u nepovoljnim tijekovima kapitala za siromašne zemlje.

"Kapital se mora kretati iz razvijenih zemalja u zemlje u razvoju, a događa se upravo suprotno", upozorio je.

Predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet priznao je da takva situacija nije normalna.

Istaknuo je ipak da to nije slučaj sa zonom eura. "Želio bih reći da smo (zona eura) aritmetički uravnoteženi", rekao je.

Trichet je naglasio također da bi Europa trebala nastaviti strukturne reforme želi li povećati rast.

Bivši američki ministar financija i sadašnji predsjednik sveučilišta Harvard Lawrence Summers ocijenio je da bi Sjedinjene Države trebale uravnotežiti proračunski deficit, a po njemu za to postoji samo jedan način: "povećanje štednje uz istodobno smanjenje troškova".

Sjedinjene Države su na marginama Svjetskog gospodarskog foruma pregovarale i o sporazumu o slobodnoj trgovini s Egiptom.

Nakon sastanka s američkim predstavnikom za trgovinu Robom Portmanom i drugim čovjekom State Departmenta Robertom Zoellickom, egipatski ministar trgovine Rachid Mohammed Rachid izjavio je da političke reforme nisu preduvjet za sklapanje sporazuma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙