FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski čelnici okupili se na Forumu u Davosu

ZAGREB/DAVOS, 25. siječnja 2006. (Hina) - U švicarskom zimovalištuDavosu u srijedu je počeo godišnji sastanak Svjetskog gospodarskogforuma, koji okuplja vodeće svjetske političare i gospodarstvenike,izvijestile su svjetske agencije.
ZAGREB/DAVOS, 25. siječnja 2006. (Hina) - U švicarskom zimovalištu Davosu u srijedu je počeo godišnji sastanak Svjetskog gospodarskog foruma, koji okuplja vodeće svjetske političare i gospodarstvenike, izvijestile su svjetske agencije.

Među 2.340 istaknutih predstavnika svjetske političke i gospodarske scene mediji posebnu pozornost daju njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja bi se kasnije u srijedu trebala obratiti sudionicima Foruma.

Glavne teme skupa bit će gospodarstva Kine i Indije koja su u velikom porastu, nezaposlenost, energetska pitanja, a među političkim temama uz borbu protiv terorizma, dominirat će stanje na Bliskom istoku, u Afganistanu i u Iraku.

Bit će riječi o nuklearnom sporu s Iranom, posebno s obzirom na činjenicu da će u Davosu biti prisutan direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei.

Prema mišljenju gospodarstvenika koji prisustvuju Forumu u Davosu, dinamika svjetske ekonomije ove će godine u velikoj mjeri ovisiti o Kini i o američkoj potrošnji. Oni su podsjetili i na nesigurnost kada je riječ o povećanju cijena barela sirove nafte, koja se opasno približava svojoj povijesno rekordnoj cijeni iz kolovoza 2005. od 70,85 američkih dolara.

Glavni ekonomist američke banke American International Group Jacob Frenkel optimističan je kad je riječ o američkom deficitu. "Američko je gospodarstvo stabilno i konkurentno. Riječ je o fleksibilnoj ekonomiji. Držim da je ona u stanju podnijeti puno više šokova nego što se misli", kazao je Frenkel.

S obzirom na činjenicu da je tijekom 2005. postigla rekordan ekonomski rast od 9,9 posto, Kina će u Davosu pokušati uvjeriti potencijalne investitore da ima snažnu volju polagano se uključivati u svjetsko gospodarstvo i zamijeniti SAD i Japan na mjestu "motora" gospodarskog rasta u svijetu.

"Želimo postići da gospodarstvo napreduje zajedno sa socijalnim napretkom, želimo da se prevlada siromaštvo i da se poboljša životni standard najsiromašnijih. Puno veću pozornost posvetit ćemo socijalnom napretku nego gospodarskom rastu", rekao je zamjenik predsjednika kineskog parlamenta Cheng Siwei.

No, unatoč gospodarskom uzletu, koji je Kinu doveo na četvrto mjesto u svijetu, ispred Velike Britanije i Francuske, Peking je i dalje pod pritiskom svojih partnera koji drže da je kineska valuta podcijenjena. Na pitanje o rastu vrijednost juana Cheng Siwei je odgovorio kako je će "juan biti u potpunosti konvertibilan ... u budućnosti".

Peking je u Davos osim premijera poslao zamjenika premijera Zenga Peiyana i guvernera središnje banke Zhoua Xiaochuana.

U Davos su doputovali predsjednici 735 najjačih svjetskih tvrtki. Među ostalima ondje će biti direktor tvrtke Virgin Richard Branson, direktor Microsofta Bill Gates, direktor Della Michael Dell, direktor Nestlea Peter Brabeck, direktor farmaceutske tvrtke Novartis Daniel Vasella i direktor Renaulta Carlos Ghosn. U radu foruma koji će završiti 29. siječnja, sudjelovat će i glavni tajnik UN-a Kofi Annan, te predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge i predsjednik FIFA-e Joseph Blatter. Oni će sudjelovati o raspravi o "utjecaju sporta u svijetu". Očekuje se i dolazak legendi sporta, brazilskog nogometaša Pelea i boksača Mohammeda Alija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙