FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka: reforme su brana novoj podjeli u istočnoj Europi

ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Ponovna integracija u svjetskitrgovinski sustav koristila je većini zemalja u istočnoj Europi ibivšem Sovjetskom Savezu, ali je uživanje u svim prednostimaliberalizacije uvjetovano bržom provedbom reforma, konstatirali suautori studije Svjetske banke o trgovini u istočnoj Europi i članicamaZajednice Nezavisnih Država (ZND).
ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Ponovna integracija u svjetski trgovinski sustav koristila je većini zemalja u istočnoj Europi i bivšem Sovjetskom Savezu, ali je uživanje u svim prednostima liberalizacije uvjetovano bržom provedbom reforma, konstatirali su autori studije Svjetske banke o trgovini u istočnoj Europi i članicama Zajednice Nezavisnih Država (ZND).

Studija pod naslovom "Od raspada do ponovne integracije: istočna Europa i bivši Sovjetski Savez u međunarodnoj trgovini" analizira razvoj trgovine u 27 zemalja u tranziciji u razdoblju nakon pada komunizma.

U proteklih 10 godina izvoz iz regije je utrostručen, a uvoz povećan dva i pol puta, napominju autori i dodaju da je trgovina u istočnoj Europi rasla brže nego u bilo kojem drugom dijelu svijeta.

Upozorivši na važnost reforma, autori studije kažu da bi njihov izostanak potaknuo već naznačenu pojavu dvaju trgovinskih blokova: skupinu bogatijih zemalja koje brže provode reforme i povezane su sa zapadnom Europom s jedne i siromašniju skupinu zemalja koje sporije provode reforme i usmjerene su na Rusiju s druge strane.

Nastajanje eurocentričnog i rusocentričnog bloka najvidljiviji je na području carina, razvoju transportnih kapaciteta povezanih s trgovinom, razini tehničkih standarda proizvoda i primjeni modernih mehanizama poput informacijske tehnologije u logističkim operacijama, upozoravaju autori.

Kad su u pitanju carine, najveći je problem pojava neslužbenih isplata, nužnih kako bi roba prešla međudržavne granice. Ta je pojava posebno štetna u središnjoj Aziji i na Kavkazu, a u nešto manjoj mjeri i u određenim dijelovima jugoistočne Europe, navodi se u studiji. Pritom je možda jedan od najvažnijih čimbenika što su odnosi nekih od tih zemalja sa susjedima još politički napeti pa razina regionalne trgovine ostaje niska, primjećuju autori.

Nasuprot tome, u osam novih članica Europske unije iz istočne Europe te u zemljama na pragu članstva (Rumunjska i Bugarska) i zemljama-kandidatkinjama (Hrvatska i Turska), carinska je uprava u proteklu desetljeću znatno poboljšana, dijelom i zato što su provele reforme nužne za pristup EU. No potreban je veći napredak kako bi se usvojili i u cijelosti primijenili zakoni Europske unije, upozorili su autori studije.

"Doslovno sve zemlje u regiji moraju nastaviti reformirati svoju trgovinsku politiku, uključivo mjere poput smanjenja carina, ukidanja zapreka za izvoz, pristupa Svjetskoj trgovačkoj organizaciji (WTO) i racionalizacije desetaka regionalnih sporazuma o trgovini", upozorio je Harry Broadman, gospodarski savjetnik i vodeći autor studije.

"Veće i uglavnom još neriješene zadaće tiču se pak unutarnjih reforma. Njihova uspješna provedba podrazumijeva ukidanje regulative kako bi domaće tvrtke mogle nesmetano konkurirati jedne drugima, te uspostavu snažnih poticaja za dobro upravljanje, jačanje trgovinske infrastrukture i otvaranje usluga međunarodnoj trgovini i ulaganjima", dodao je Broadman.

(Hina) xgple ysbo

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙