FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trogir osniva Centar međunarodnih sveučilišnih studija

TROGIR,27. siječnja 2006.(Hina) - Grad Trogir pokrenuo je inicijativuza osnivanje Centra međunarodnih sveučilišnih studija, u kojemu bi seorganizirali poslijediplomski studiji, specijalizirani tečajevi,međunarodni znanstveni skupovi i stručna predavanja s ekskurzijama, abio bi namijenjen studentima umjetničkih i društvenih smjerova.
TROGIR,27. siječnja 2006.(Hina) - Grad Trogir pokrenuo je inicijativu za osnivanje Centra međunarodnih sveučilišnih studija, u kojemu bi se organizirali poslijediplomski studiji, specijalizirani tečajevi, međunarodni znanstveni skupovi i stručna predavanja s ekskurzijama, a bio bi namijenjen studentima umjetničkih i društvenih smjerova.

Kako se danas doznaje od trogirskog gradonačelnika Vedrana Rožića, Centar bi se ustrojio u suradnji s hrvatskih i inozemnim sveučilištima.

Potporu njegovu osnutku, uz brojne javne i znanstvene djelatnike, daju bivši ministar znanosti Ivica Kostović, povjesničar umjetnosti i nekadašnji rektor splitskog Sveučilišta Ivo Babić te hrvatski veleposlanik u Vatikanu Emilio Marin. Oni su spremni i izravno pomoći i uključiti se u organizaciju djelovanja Centra, rekao je gradonačelnik Rožić.

Prof. Babić smatra kako je inicijativa za osnivanje Centra međunarodnih sveučilišnih studija u Trogiru "pala na plodno tlo", jer su, kako je izjavio Hini, "mnogi intelektualci, koji se namjeravaju uključiti u taj projekt, voljni pomoći da UNESCO-ov grad postane stjecište vremena, u kojemu je Trogir nastao, i stvarnosti u kojemu mu je živjeti".

Centar međunarodnih sveučilišnih studija trebao bi biti smješten u jednu od najreprezentativnijih zgrada u zaštićenoj spomeničkoj jezgri - palači Ćipiko koju će mu grad Trogir staviti na raspolaganje.

Taj bi prostor, uz polaznike poslijediplomskih studija, mogli koristiti i studenti arhitekture, povijesti umjetnosti i restauracije s domaćih i stranih sveučilišta budući da se planira i organiziranje povremenih seminara i nastave na tim znanstvenim područjima, kazao je prof. Babić.

Studiji bi se organizirali prema nastavnim blokovima od mjesec dana, što uključuje i organiziranje stručnih ekskurzija kako bi se strani studenti upoznali s bogatom spomeničkom i kulturnom baštinom Trogira, ali cijele regije.

Velika dvorana s gotičkom triforom u palači Ćipiko koristila bi se kao predavaonica, a zgrada omogućava i organiziranje smještaja za gostujuće profesore.

Centar međunarodnih poslijediplomskih studija, ako sve krene prema planu prve bi seminare mogao organizirati već idućega ljeta, kazao je trogirski gradonačelnik Rožić. Ocijenio je i da će Centar pridonijeti i međunarodnoj promidžbi Trogira i Hrvatske, s obzirom na to da bi nova znanja u njemu, uz domaće, trebali stjecati i brojni strani polaznici.

Grad Trogir je od 1997. uvršten u UNESCO-ov popis spomenika svjetske spomeničke i kulturne baštine, pa se polaznici studija arhitekture i povijesti umjetnosti mogu izravno nadahnuti bogatstvom koje su Trogirani naslijedili od najvećih hrvatskih i europskih umova svojega vremena, Ivana Lucića, majstora Radovana, Nikole Firentinca, Andrije Alešija, Ivana Duknovića...

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙