FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka poziva na pojednostavljenje proceduri izvoza zemalja u razvoju

WASHINGTON, 27. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Zemlje u razvojutrebale bi pojednostaviti svoje izvozničke procedure jer sesvakodnevno zbog kašnjenja bilježi gubitak obujma trgovine za jedanposto, navodi se u novom istraživanju Svjetske banke.
WASHINGTON, 27. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Zemlje u razvoju trebale bi pojednostaviti svoje izvozničke procedure jer se svakodnevno zbog kašnjenja bilježi gubitak obujma trgovine za jedan posto, navodi se u novom istraživanju Svjetske banke.

Kad bi primjerice Burkina Faso za više od polovine skratila vrijeme isporuke od tvornice do broda, na 27 dana, izvoz iz te zapadnoafričke zemlje mogao bi narasti za 45 posto, pokazalo je novo istraživanje.

"Kašnjenja imaju velikog utjecaja na izvoz zemalja u razvoju, osobito lako pokvarljivih poljoprivrednih proizvoda", navodi se u toj studiji, u čijoj je izradi sudjelovala i Međunarodna financijska korporacija (IFC), ogranak Svjetske banke zadužen za kreditiranje privatnog sektora.

Nalazi su dobiveni, kako se navodi u tom izvješću, temeljem prikupljenih podataka od 345 otpremnika tereta, lučkih i carinskih dužnosnika koji rade u 126 zemalja.

Istraživanje je pokazalo da kašnjenje samo za jedan dan reducira izvoz lako pokvarljive hrane poput kukuruza, marelica i krastavaca za sedam posto, u usporedbi s poljoprivrednim proizvodima s duljim rokom skladištenja poput krumpira ili jabuka.

Ako se ti probleme ne riješe, mnoge zemlje neće moći ostvariti prave koristi od sve veće liberalizacije trgovine, upozorava se u toj studiji.

"Time postaje vjerojatnim da mnoge zemlje, posebice afričke, neće moći ostvariti značajne koristi od postojećih odredbi o bescarinskom pristupu ili od buduće liberalizacije trgovine na poljoprivrednim tržištima OECD-a prema WTO sporazumu, ukoliko se izvozne procedure ne pojednostave", navodi se u novom istraživanju Svjetske banke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙