FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić s gospodarstvenicima o ambalažnom otpadu

ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićprimio je danas izaslanstvo Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatskogposlovnog savjeta za održivi razvoj koje ga je izvijestilo o "ključnim problemima" u primjeni Pravilnika o ambalaži i ambalažnomotpadu, priopćeno je iz Ureda predsjednika.
ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj koje ga je izvijestilo o "ključnim problemima" u primjeni Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Predstavnici gospodarstva ustvrdili su da Pravilnik, u čijoj izradi oni sami nisu sudjelovali, rješava uglavnom pitanje primarne ambalaže i to tako da se jednostrano propisuju cijene ambalažne sirovine te uvjeti i ciljevi gospodarenja ambalažnim otpadom. Istaknuli su kako to dovodi do poskupljenja proizvođačkih cijena, ali se pritom ne rješava ključan problem sustavnog gospodarenja ambalažnim otpadom radi cjelovite zaštite okoliša u Hrvatskoj.

Izaslanstvo je izvijestilo predsjednika kako postojeći pravilnik gospodarstvenici nisu ocijenili pozitivno zbog čega su Ustavnom sudu podnijeli zahtjev za ocjenu zakonitosti i ustavnosti. Naglasili su kako se zalažu za sustav gospodarenja ambalažnim otpadom koji bi se temeljio na načelima tzv. "zelene točke".

Kako su rekli, takav se sustav uspješno primjenjuje u više od 20 zemalja EU, uz optimalne troškove za gospodarstvo i bez utjecaja na rast maloprodajnih cijena zbog zbrinjavanja ambalažnog otpada.

Predsjednik Mesić izrazio je potporu onim prijedlozima koji se temelje na dogovoru i suradnji svih zainteresiranih strana, a koji su pritom usklađeni i s pravnim standardima Europske unije.

Istaknuo je također potrebu precizne kontrole trošenja u sustavu prikupljenih sredstava. U tom kontekstu, predsjednik Republike naglasio je potrebu pronalaženja takvih zakonskih rješenja koja će osigurati učinkovitu zaštitu okoliša, a neće dovesti do neopravdanog porasta cijena proizvoda. Predsjednik Republike također je podržao nastavak razgovora o tim problemima u Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV).

U izaslanstvu su bili Vinko Dumičić, predsjednik Udruženja proizvođača bezalkoholnih pića, Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, Dragica Bagarić, direktorica EKO-OZRE, i Maja Stanojević Pokrovac, voditeljica Koordinacije za održivi razvoj Hrvatske udruge poslodavaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙