FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: Zeleni pozivaju na primjenu Pravilnika

OSIJEK, 2. siječnja 2006. (Hina) - Ekološke udruge zahtijevaju da se uzPravilnik o prikupljanju ambalažnog otpada, koji je danas stupio nasnagu, od danas primjenjuju i kaznene mjere prema onima koji neprihvaćaju pravilan odnos prema okolišu.
OSIJEK, 2. siječnja 2006. (Hina) - Ekološke udruge zahtijevaju da se uz Pravilnik o prikupljanju ambalažnog otpada, koji je danas stupio na snagu, od danas primjenjuju i kaznene mjere prema onima koji ne prihvaćaju pravilan odnos prema okolišu.

Udruge u priopćenju za javnost pozivaju na bojkot i prestanak kupovanja u trgovinama koje ne poštuju taj pravilnik.

Osječki zeleni u priopćenju navode da "organizacije civilnog društva Osječki zeleni, Press centar za okoliš Hrvatske, Udruga za dobrobiti životinja Život Osijek, Udruga Kneja Čakovec, Udruga Eko Kvarner, Njivice, Zeleni Dubrovnik te Zeleni za Zagreb zahtijevaju od Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša da ni pod kojim uvjetima ne popuste pritiscima Hrvatske udruge poslodavaca i ne odgode primjenu Pravilnika.

Od HUP-a traže javno objavljivanje "u ime kojih trgovaca traže odgodu primjene Pravilnika" smatrajući da HUP štiti velike strane korporacije kojima nije u interesu zaštita hrvatskog okoliša.

Zeleni među ostalim najavljuju da će se "u sklopu nacionalne akcije pritiska na trgovačke lance, koji se opiru primjeni Pravilnika, održati koordinirane akcije u cijeloj Hrvatskoj u kojima će se ispred velikih trgovačkih centara organizirati odlaganje prazne ambalaže na ulaze i parkirališta".

Predsjednica Društva za zaštitu potrošača Slavonije i Baranje "Potrošač" Mira Brumerček Lukačević navodi kako je "sramotno što se upravo veliki trgovački lanci, koji ostvaruju najveći profit, opiru takvoj akciji".

Prema Pravilniku o ambalaži i ambalažnom otpadu od danas bi građani za svaku staklenu, plastičnu ili limenu ambalažu (soka, mlijeka, piva i drugih napitaka) dobivali povratnu naknadu od 50 lipa po komadu većem od 0,2 litre u svakoj trgovini koja ih prikuplja, bez predočenog računa i neovisno gdje je proizvod na području Hrvatske kupljen. Sankcije za nepoštivanje Pravilnika odgođene su do 1. veljače.

Pravilnikom se također propisuje da organizaciju prikupljanja po vrsti ambalaže i isplatu kaucije trebaju organizirati trgovine veće od 200 četvornih metara.

Prvoga dana primjene Pravilnika, primjerice u osječkim velikim trgovačkim lancima "Mercatoru", "Kauflandu", "Billi" i "Konzumu" i svim ostalim iznad 200 četvornih metara, građani nisu mogli ostaviti svoju ambalažu i za to dobiti novac, uz odgovor da se nisu uspjeli organizirati.

U Ministarstvu zaštite okoliša ističu da je rok za sankcije odgođen do 1. veljače, no da su trgovački lanci imali vremena da se organiziraju i s otkupom krenu od danas.

Ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša, koji akciju zbrinjavanja te vrste otpada putem otkupa provodi zajedno s Ministarstvom zaštite okoliša, Vinko Mladineo za Hinu je izjavio kako je Fond sklopio ugovor sa stotinjak komunalnih tvrtaka koje će u prijelaznom razdoblju, dok se trgovci ne organiziraju, preuzimati ambalažni otpad.

Pojedinosti će se objaviti nakon sastanka sa svim komunalnim tvrtkama u srijedu u Zagrebu, najavio je Mladineo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙