FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ribarima potpora od 14 posto od fakture za isporučenu ribu

ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatski ribari mogu očekivatipotporu za isporučenu bijelu ribu, koja bi, po prijedlogu Povjerenstvakoje je danas imenovalo Ministarstvo poljoprivrede, trebala iznositi14 posto od iznosa po fakturi isporučene bijele ribe, najavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva PetarČobanković.
ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatski ribari mogu očekivati potporu za isporučenu bijelu ribu, koja bi, po prijedlogu Povjerenstva koje je danas imenovalo Ministarstvo poljoprivrede, trebala iznositi 14 posto od iznosa po fakturi isporučene bijele ribe, najavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

Riječ je, kaže, zapravo o kompenzaciji dijela troška ribarima zbog nepostajanja logistike (nema tržnica, otkupa ...)

Povjerenstvo bi prijedlog uvođenja potpora ribarima za trženje ribom trebalo utvrditi do kraja tjedna, i uputiti ga potom Vladi na donošenje, kazao je ministar nakon sastanka s predstavnicima Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore te predstavnicima svih županijskih komora.

Prema procjenama temeljenim na prosječnom ulovu, za naknade će se s tog osnova u proračunu Ministarstva osigurati 20 milijuna kuna.

Čobanković je kazao i kako će pripremljeni prijedlozi Pravilnika o obavljanju gospodarskog ribolova na moru i Pravilnika o ribolovnim alatima i opremi za gospodarski ribolov na moru, sutra biti predstavljeni širem skupu ribara, a nakon rasprave sačinit će se konačna verzija tih akata.

Nakon donošenja Pravilnika o granicama u ribolovnom moru, donošenje ta dva pravilnika iznimno je važno kako ribari na zapadnoj obali Istre ne bi imali problema u poslovanju.

Predsjednik Ceha za ribarstvo HOK-a Tonči Božanić ocijenio je da je današnji sastanak uslijedio nakon donošenja propisa kojima su zakinuta određena prava ribara. Ribari ne mogu, kako je rekao, prihvatiti da se dokumenti koji su prevažni za njihovo poslovanje "donose preko noći" i za posljedicu imaju onemogućavanje ribolovne djelatnosti.

Dogovoreno je da se stečena prava ribara uvaže, odnosno da se u novim pravilnicima izuzmu od ograničenja koja su propisana Pravilnikom o granicama ribolovnog mora.

Ponovivši da ribari premalo participiraju u ukupnom ribolovu Jadrana, odnosno sa svega 8,5 posto, Božanić je u ime ribara zatražio da propisi koji se donose budu što prihvatljiviji za ribare, odnosno da ribari na Jadranu i u EU budu što ravnopravniji konkurentima.

Predsjednik Sekcije ribara Puljštine Zlatko Milovan nije zadovoljan današnjim sastankom jer, smatra, da i dalje "nema sluha da se pravilnici koji su donešeni i koji su pred donošenjem usklade s potrebama ribara". Napominje da je donošenjem Pravilnik o granicama ribolovnih zona bez donošenja dva druga pravilnika stavio 700 ribara na zapadnoj obali Istre na drugu stranu zakona jer su propisane različite vrste ribolovnih alata u unutarnjem i vanjskom moru, zbog čega su ribari u situaciji da su "kriminalci".

Umjesto da se bavimo pitanjima kako unaprijediti hrvatsko ribarstvo još uvijek se bavimo pitanjima kako stvoriti uvjete ribaru da ulovimo ribu, umjesto da se bavimo pitanjima kako ribu plasirati na zapadnoeuropsko i domaće tržište, kazao je Milovan.

Ministar Čobanković je na upit ponovio stav hrvatske Vlade da je nedavno donesena uredba slovenske Vlade o ribolovnom području za Hrvatsku ništavna.

(Hina) xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙