FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat traži nastavak pregovora o statusu radnika bivše Tvornice duhana Zagreb

ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Sindikat poljoprivrede zatražio jedanas nastavak pregovora o statusu radnika bivše Tvornice duhanaZagreb i njihovim otpremninama.
ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Sindikat poljoprivrede zatražio je danas nastavak pregovora o statusu radnika bivše Tvornice duhana Zagreb i njihovim otpremninama.

Sindikat u priopćenju podsjeća da se od početka protivio odluci Tvornice duhana Rovinj (TDR), većinskog vlasnika zagrebačke tvornice, da ugasi proizvodnju u Zagrebu i preseli je u Kanfanar.

Većina radnika nakon gašenja proizvodnje u Zagrebu ostaje bez ikakve mogućnosti novoga zapošljavanja, ali i bez mogućnosti za mirovinu po bilo kojoj osnovi, upozorava sindikat.

U Kanfanaru ne postoje osnovni uvjeti za smještaj radnika koji bi trebali preseliti iz Zagreba, a poslodavac nije uključio subvencioniranje stanovanja, isplatu terenskog dodatka niti plaćanje troškova putovanja radnicima od kojih se očekuje preseljenje.

Sindikat tvrdi da je u pregovorima s poslodavcem uspio značajno povećati iznos otpremnine za radnike koji ne žele u Kanfanar, no bez obzira na to, pregovore treba nastaviti.

Uprava TDR-a gašenje proizvodnje cigareta u Zagrebu i preseljenje u novu tvornicu vrijednu više od 100 milijuna eura opravdava osiguravanjem konkurentnosti na tržištu. Uprava ističe da je radnicima koji se žele zaposliti u novoj tvornici ponudila pomoć u traženju smještaja, isplatu pola plaće po godini staža za troškove preseljenja i pomoć u zapošljavanju bračnog druga. Onima koji se ne žele preseliti ponuđene su prosječne otpremnine od 350.000 kuna bruto.

Sindikat poljoprivrede pak ističe da u nastavku pregovora treba dokraja definirati obveze vlasnika prema svim radnicima te otkloniti nerealne špekulacije o reviziji privatizacije i navodnoj mogućnosti nastavka proizvodnje u Zagrebu.

Naime, Novi sindikat, koji također ima članstvo među radnicima TDR-ova pogona u zagrebu, ne miri se s gašenjem proizvodnje pa je najavio sudske tužbe protiv poslodavca i zatražio razgovor s premijerom Ivom Sanaderom.

Novi sindikat smatra da se proizvodnja u zagrebačkom pogonu, gdje se godišnje ostvari između 30 i 50 milijuna kuna dobiti, uz Vladinu pomoć može nastaviti pa predlaže da TDR svoj vlasnički udio od preko 90 posto uz obeštećenje prenese na Vladu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙