FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra prosvjed sindikata T-HT-a na Jelačićevu trgu

ZAGREB, 11. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatski sindikat telekomunikacijasutra će na Trgu bana Jelačića i pred HO-TO tornjem održati prosvjedpod nazivom "Pet minuta do dvanaest za radno-socijalnu budućnostradnika T-HT Grupe", zbog skorog otpuštanja 556 radnika.
ZAGREB, 11. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatski sindikat telekomunikacija sutra će na Trgu bana Jelačića i pred HO-TO tornjem održati prosvjed pod nazivom "Pet minuta do dvanaest za radno-socijalnu budućnost radnika T-HT Grupe", zbog skorog otpuštanja 556 radnika.

Sindikat očekuje da će se odazvati oko 3.000 radnika T-HT-a. Prosvjed počinje u 11,55 sati na Jelačićevu trgu odakle će se radnici uputiti do Upravne zgrade T-HT-a (HO-TO toranj), gdje bi trebala biti održana konferencija za novinare.

Predsjednik sindikata Josip Pupić ističe da je Program zbrinjavanja viška radnika, po kojem bi idućih dana 556 radnika dobilo otkaz, izrađen bez konzultacija sa sindikatom, a nije poštovan ni članak Zakona o radu koji traži valoriziranje godina starosti, dužine radnog staža i socijalnog statusa svakog radnika.

Pupić je ujedno najavio podizanje tužbi, te izrazio uvjerenje da će sve presude biti u korist otpuštenih radnika.

Uprava T-HT-a jučer je opovrgnula tvrdnje sindikata da je Program zbrinjavanja viška radnika izradila bez konzultacija sa socijalnim partnerom, te ustvrdila da je pri njegovoj izradi pokazala iznimnu socijalnu osjetljivost.

Prijedlog Programa zbrinjavanja viška radnika iz studenoga 2005. obuhvaćao je 639 radnika ali, kako su istaknuli čelnici te tvrtke, primjenom različitih mjera u finalnom se programu taj broj smanjio na 556.

Zaposlenicima koji odlaze ponuđena je otpremnina u iznosu 40-tak prosječnih plaća u Hrvatskoj, odnosno oko 270 tisuća kuna brutto.

Uprava kaže da mora otpuštati radnike jer T-HT posluje u dereguliranim uvjetima u kojima konkurencija nije opterećena brojem zaposlenih. Također je velika konkurencija u fiksnoj telefoniji, a nove tehnologije za krajnji rezultat imaju višak zaposlenih.

Prosvjed, koji je podržalo i ostalih pet sindikata u T-HT-u, održat će se usprkos najavi zagrebačkog Gradskog poglavarstva o mogućoj zabrani kratkotrajnog prekida prometa tijekom prosvjeda ispred HO-TO tornja u Savskoj 32, ističu sindikalci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙