FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjedovali protiv otpuštanja u T-HT-u

ZAGREB, 12. siječnja 2006. (Hina) - Zbog skorog otpuštanja 556 radnikaT-HT-a, Hrvatski sindikat telekomunikacija održao je u četvrtak naTrgu bana Jelačića i pred HO-TO tornjem prosvjed pod nazivom "Petminuta do dvanaest za radno socijalnu budućnost radnika T-HT Grupe".
ZAGREB, 12. siječnja 2006. (Hina) - Zbog skorog otpuštanja 556 radnika T-HT-a, Hrvatski sindikat telekomunikacija održao je u četvrtak na Trgu bana Jelačića i pred HO-TO tornjem prosvjed pod nazivom "Pet minuta do dvanaest za radno socijalnu budućnost radnika T-HT Grupe".

Uzvikujući "Uprava odlazi" oko 1.500 prosvjednika nosilo je transparente s natpisima "Tko se lati mača, njemu menadžerska plaća", "Jučer je bila zadnja plaća za 556 navijača", "Vama lova od profita, nama otkazi i kita".

Prosvjednici su Upravi T-HT-a poručili da u najkraćem mogućem roku pristane na pregovore jer u protivnom cijelom T-HT-u prijeti opći štrajk.

Predsjednik sindikata Josip Pupić ustvrdio je da radnici nisu višak u T-HT-u jer posla ima dosta, ali tvrtka ih otpušta jer je vlasnik naredio da se do kraja 2007. broj zaposlenih sa sadašnjih 6.650 smanji na 4.700.

Po njegovom mišljenju, u T-HT-u će na taj način ostati samo menadžeri koji će sklapati poslove s vanjskim izvođačima.

Tražimo da otpremnine radnicima budu od 80.000 do 100.000 eura, kao one radnika u većinskom vlasniku Deutsche Telekomu, poručili su sindikalci.

Predsjednik Radničkog vijeća Stanko Sraga upozorio je da pri izradi Program zbrinjavanja viška radnika u T-HT-u nisu poštovani članci Zakona o radu koji govore o valoriziranju godina starosti, dužini radnog staža i socijalnom statusu radnika.

Josip Pupić je novinarima najavio podizanje tužbi zbog nezakonitih otkaza dodavši kako očekuje da će radnici dobiti 80 posto sudskih sporova, posebno onih koji se odnose na starije radnike.

Prosvjed je započeo okupljanjem na Jelačićevu trgu odakle su prosvjednici, ne remeteći gradski promet, otišli pred sjedište Uprave T-HT-a u HO-TO tornju, te se nakon polusatnog prosvjeda mirno razišli.

Uprava T-HT-a već je ranije odbacila optužbe sindikata, tvrdeći da su pri izradi Programa zbrinjavanja viška radnika bili iznimno socijalno osjetljivi i u nekoliko se navrata konzultirali sa socijalnim partnerom.

Otpuštanje 556 radnika je nužnost, tvrdi Uprava, zbog poslovanja u dereguliranim uvjetima u kojima konkurencija nije opterećena brojem zaposlenih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙